Rusi tvrde

Zapadne zemlje proizvele više od 100 otrova sličnih 'novičoku'

Ministarstvo je podsjetilo da je u siječnju 1993. godine Moskva među prvima potpisala Konvenciju o kemijskom oružju i odmah počela njenu primjenu, prenosi agencija Tass.
Vijesti / Flash | 23. 08. 2018. u 09:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapadne zemlje su od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća proizvele najmanje 100 kemijskih agenasa sličnih 'novičoku', navodi se u izvještaju koji je objavljen na internet stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova. 

Ministarstvo je podsjetilo da je u siječnju 1993. godine Moskva među prvima potpisala Konvenciju o kemijskom oružju i odmah počela njenu primjenu, prenosi agencija Tass. 

''Eliminacija ruskog kemijskog oružja izvršena je pod strogom međunarodnom kontrolom. Taj obiman proces je dovršen 27. rujna 2017. godine'', navodi se. 

U izvještaju se dodaje da je direktor tajništva  Organizacije za zabranu kemijskog oružja - OPCW potvrdio finalnu eliminaciju kemijskog oružja u Rusiji.

''Kada se radi o supstanci nazvanoj 'novičok' u zapadnim zemljama, njena struktura je prvi put predstavljena 1998. godine u bazi podataka američkog Nacionalnog instituta za standardizaciju. Dvadesetak zemalja zapada istraživalo je slične supstance kao što je 'novičok' od sredine devedesetih. Oni su proučavali načine kako da ga nabave, kao i njegove štetne efekte '', dodaje se u priopćenju ministarstva. 

Rusija napominje da strane znanstvene publikacije sadrže formule čak 100 jedinjenja koja u nekoj mjeri imaju svojstva slična 'novičoku', prenosi Al Jazeera. 

Ministarstvo vanjskih poslova je istaknulo da je teško imenovati zemlju iz koje je potekao tip agensa kakav je identificiran u britanskom gradu Salisburyu, kada su otrovani dvostruki ruski špijun Sergej Skripal i njegova kćerka Julija, imajući u vidu činjenicu da su metode nabavljanja jedinjenja sličnih 'novičoku' veoma raširene na zapadu.


Kopirati
Drag cursor here to close