Povijest od 1991. do 1995-

U udžbenicima povijesti podaci o Mladiću, Karadžiću i stvaranju RS-a

Ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević odobrio je nove nastavne programe iz povijesti za deveti razred osnovnih škola i treći i četvrti razred gimnazije.
Sci-Tech / Znanost | 19. 04. 2018. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici u Republici Srpskoj (RS) u udžbenicima iz povijesti uskoro bi mogli izučavati i određene podatke o posljednjim ratnim događanjima, onako kako ih vide u tom bh. entitetu. 

Iako su pojedini mediji javili da će se opširnije izučavati nastanak RS-a, tko je bio Ratko Mladić, Radovan Karadžić, odnosno ko je bio u vojnom i političko rukovodstvu '90. godina u RS-u, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a za Fenu tvrde da neće biti sadržaja kojim se vrijeđaju ostala dva konstitutivna naroda ili nacionalne manjine. 

Ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević odobrio je nove nastavne programe iz povijesti za deveti razred osnovnih škola i treći i četvrti razred gimnazije. 

''U skladu s tim, u udžbenicima iz istorije nalazit će se određene činjenice o događanjima na prostoru BiH u razdoblju od 1990. do 1995. godine, ali ne i sadržaj kojim se vrijeđaju ostala dva konstitutivna naroda ili nacionalne manjine'', tvrde iz tog resora Vlade RS-a. 

Autori udžbenika povijesti za deveti razred osnovne škole i treći i četvrti razred gimnazije poštovat će, kako su dodali, preporuke Vijeća Europe iz 2005. godine, kojima je predviđeno da se događaji iz proteklog rata ne interpretiraju djeci na način koji širi mržnju i stvara neprijateljstvo.  

Podsjećaju i da se Republika Srpska pridržavala Sporazuma koji su po uputstvu OEBS-a potpisali ministri obrazovanja entiteta i županija 2005. godine, kojim je precizirano da se u povijesti ne izučavaju sadržaji građanskog rata u BiH koji bi imali uvredljive sadržaje po druge narode.  

''Analizirajući šta se radi u Federaciji BiH, utvrdili smo da se, bez obzira na spomenuti sporazum, izučava to razdoblje i to na pogrdan i uvredljiv način prema RS. Mi želimo da učenici u RS steknu objektivnu sliku o događajima koji su se dogodili i u tom vremenskom razdoblju'', navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close