Juanita

Rekonstruirano lice najpoznatije mumije, evo kako je izgledala

Johan Reinhard, američki arheolog koji je mumiju pronašao 1995., kazao je da se ona sada čini još življom.
Sci-Tech / Znanost | 25. 10. 2023. u 17:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arheolozi su rekonstruirali lice najpoznatije mumije u Peruu. Radi se o mumiji Juanite, poznate i kao Ledena djeva Inka. Stručnjaci smatraju da su je Inke žrtvovali tijekom rituala prije više od 500 godina.

Na izradi biste radili su peruanski i poljski znanstvenici te Oscar Nilsson, stručnjak za rekonstrukciju lica iz Švedske. Lice je rekonstruirano na temelju skeniranja tijela mumije, mjerenja lubanje, analize DNA i etnoloških karakteristika. Timu je trebalo oko 400 sati za modeliranje lica.

Foto: Reuters / Rekonstruirano lice peruanske mumije

Johan Reinhard, američki arheolog koji je mumiju pronašao 1995., kazao je da se ona sada čini još življom. "Mislio sam da nikad neću doznati kako je izgledala dok je bila živa", dodao je. Reinhard i peruanski planinar Miguel Zarate pronašli su Juanitino smrznuto tijelo na nadmorskoj visini od 6400 m tijekom ekspedicije na vulkan Ampato.

Na sebi je imala svečanu tuniku i pokrivalo za glavu, a oko nje su se nalazili predmeti od keramike, uključujući zdjele i figurice. Istraživanja pokazuju da je Juanita prilikom žrtvovanja imala između 14 i 15 godina te da je uzrok smrti bio udarac u potiljak, piše BBC.

Foto: Reuters / Johan Reinhard, arheolog koji je pronašao mumiju

Stručnjaci smatraju da su je Inke drogirali i natjerali da klekne prije nego što su je udarili po glavi i na taj način žrtvovali svojim bogovima. Reinhard navodi da je prema sustavu vjerovanja Inka takva žrtva donosila čast roditeljima, a žrtvovanome zagrobni život pun blaženstva. "Dijete su nakon toga obožavali generacijama kao neku vrstu posrednika između seljana i bogova", kazao je Reinhard.

Kopirati
Drag cursor here to close