Testiranje na ljudima

Počelo ispitivanje cjepiva koje jednom primjenom uništava rak

Cjepivo protiv raka ulazi u fazu kliničkog testiranja na oboljelima. Istraživači smatraju da će jednom injekcijom uništiti sve tumore u tijelu oboljelih i tako smanjiti troškove i vrijeme liječenja...
Sci-Tech / Znanost | 02. 02. 2018. u 19:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, koji su u prošlosti otkrili tretman za liječenje raka koji se danas koristi u cijelom svijetu, tvrde da samo jedna injekcija u jedan tumor u tijelu potiče obrambeni sustav koji potom napad sve ostale tumore, piše Daily Mail.

Kombinacija aktivnih sastojaka u injekciji aktivira imunološki sustav za borbu protiv rakom zaraženih stanica u tijelu.

Nakon što su uspjeli ukloniti sve stanice zaražene rakom u pokusima na miševima, voditelji istraživanja su odlučili započeti kliničko ispitivanje na ljudima, prenose 24 sata.

Budući da je davanje injekcije jako lokalizirano, znanstvenici smatraju da će cjepivo biti financijski isplativije od današnjih tretmana i da ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata koje se često pojavljuju kod drugih vrsta imunoloških simulacija.

''Kada koristimo ova dva agensa zajedno, tumori nestaju u cijelom tijelu. S ovim pristupom se ne treba ciljati svaki tumor posebno i on ne zahtjeva aktivaciju cijelog imunološkog sustava'', izjavio je profesor onkologije i vodeći autor istraživanja Ronald Levy.

Istraživački tim smatra da će se ovaj lijek moći koristiti za liječenje više tipova raka. Dok neki pristupi stimuliraju ukupni imunološki sustav pacijenta, drugi ciljaju na određene dijelove tijela kako bi se spriječilo daljnje širenje raka. Oni smatraju da je problem s ovim tipovima liječenja to što treba dugo vremena da se pripreme, dugotrajno se daju oboljelima ili imaju strašne nuspojave.

''U našem pristupu liječenja raka injekcija se daje samo jednom i to jako male količine agenasa kako bi se stimulirao imunološki sustav unutar jednog tumora. Kod miševa smo imali fantastične rezultate eliminacije tumora u cijelom tijelu'', objasnio je Levy.

Levy namjerava u kliničko ispitivanje uključiti 15 oboljelih s limfomom u početnom stadiju. Ako se ispitivanje pokaže kao uspješno, Levy smatra da će se moći koristi kod više vrsta tumora.

Smatra da će s vremenom onkolozi davati injekcije oboljelima prije operativnih zahvata kako bi spriječili ponovno pojavljivanje tumora.

''Mislim da ćemo u budućnosti s cjepivom moći liječiti sve vrste tumora, sve dok cjepivo utječe na imunološki sustav'', zaključio je Levy.

Kopirati
Drag cursor here to close