Na Filozofskom fakultetu

Mostar: Održan Okrugli stol ''Govor mržnje u medijima u BiH''

Okrugli stol potaknuo je raspravu o ovoj, za cjelokupno društvo, važnoj temi kroz izlaganja stručnjaka i sudionika.
Sci-Tech / Znanost | 09. 03. 2022. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli stol ''Govor mržnje u medijima u BiH'' održan je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u organizaciji Studija novinarstva i odnosa s javnošću.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je kazao kako govor mržnje treba tražiti u svakom pojedincu.

''On dolazi od nedostatka odgoja, obrazovanja, nekompetencije, nedostatka argumenta u raspravi koji tjeraju pojedinca na agresivnost. Posljedica je velika unutarnja praznina tog pojedinca, njegova neizgrađenost. Često se koriste teške riječi zbog neznanja'', kazao je rektor Tomić i dodao kako je jedini recept za svakog koji širi mržnju da počne raditi na sebi, a prvi korak je čitanje i učenje.

Cilj okruglog stola je jačati svijest pojedinaca, društva i struke o važnosti prepoznavanja i kritiziranja govora mržnje.

Doc. dr. sc. Siniša Kovačić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže i predavač na Sveučilištu u Mostaru održao je izlaganje o prepoznavanju govora mržnje.

''Učinci govora mržnje višestruko su štetni prije svega na slobodu govora. Štetni su i mogu biti pogubni za određene društvene skupine i njihove pripadnike kao što su izazivanje emocionalnog stresa, osjećaja poniženja te mogućnost poticanja na fizičko nasilje pojedinačno ili masovno'', kazao je Kovačić i objasnio kako je na svima nama odgovornost da budemo čuvari društvenoga mira.

Okrugli stol potaknuo je raspravu o ovoj, za cjelokupno društvo, važnoj temi kroz izlaganja stručnjaka i sudionika.

Bavio se prepoznavanjem govora mržnje, uloge medija u navedenom procesu te odgovornosti pojedinaca koji putem korisničkih objava govorom mržnje kontaminiraju medijske sadržaje.

Izlagači su još bili Jurica Gudelj, glavni urednik portala Dnevnik.ba, doc. dr. sc. Đorđe Obradović sa Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Ilija Musa, zamjenik ravnatelja Federalne novinske agencije i profesor na Sveučilištu u Mostaru, Valentina Rupčić, zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista BiH i doc. dr. sc. Ivona Čarapina Zovko sa Sveučilišta u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close