Dva muškarca

Nova otkrića u Pompejima

Jedan muškarac je, najvjerojatnije, visokog statusa, starosti između 30 i 40 godina, i na njemu su ostali očuvani dijelovi ogrtača od vune, prenosi Reuters.
Sci-Tech / Znanost | 21. 11. 2020. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arheolozi su pronašli odlično očuvana tijela dva muškarca koji su nastradali tokom vulkanske erupcije koja je uništila drevni rimski grad Pompeje 79. godine nove ere, priopćilo je u subotu (21. studeni) talijansko Ministarstvo kulture.

Jedan muškarac je, najvjerojatnije, visokog statusa, starosti između 30 i 40 godina, i na njemu su ostali očuvani dijelovi ogrtača od vune, prenosi Reuters.

Drugi muškarac je mlađi, starosti između 18 i 23 godina i obučen je u tuniku. Na njemu su primijećena oštećenja kičme, nekoliko pršljenova je smrvljeno. Vjeruje se da je bio rob koji je morao naporno da radi.

Ostaci su pronađeni u podzemnoj odaji u okviru velike vile Civita Giuliana, 700 metara sjeverozapadno od centra Pompeja.

Zubi i kosti muškaraca su dobro očuvani, a u šupljine u kojima je bilo meko tkivo nasut je gips, koji je kasnije omogućio da se jasnije vide konture tijela.

Direktor arheološkog nalazišta Pompeji Massimo Osanna rekao je da su oni umrli od termalnog šoka, što se vidi i po stisnutim stopalima i šakama.

"Vjerojatno su ove dvije žrtve tražile da se sklone od piroklastičnog vala", dodao je Osana.

Ministar kulture Dario Frančeskini rekao je da ovo otkriće još jednom naglašava status Pompeja kao "nevjerojatnog mjesta za istraživanje i proučavanje".

U Pompejima, 23 kilometara jugoistočno od Napulja, u vrijeme erupcije živjelo je oko 13.000 ljudi. Grad je potpuno uništen uslijed erupcije i zamrznut je u vremenu.

Ostaci grada otkriveni su prvi put u 16. vijeku, a organizirana iskopavanja počela su oko 1750. godine.

Međutim, u posljednje vrijeme pažnja je usmjerena na očuvanje izloženih ruševina od propadanja i urušavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close