Nebojša Đurić

Matematičar iz BiH riješio problem star 40 godina!

Ovaj rezultat je objavljen 28.10.2020. u časopisu Applied Mathematics Letters, u radu ''On an open question in recovering Sturm-Liouville-type operators with delay''.
Sci-Tech / Znanost | 31. 10. 2020. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nebojša Đurić, viši asistent matematike na AGGF-u Univerziteta u Banja Luci, riješio je matematički problem star preko 40 godina.

Oblast pod nazivom Inverzni problem Sturm-Liouvilleovog tipa sa konstantnim kašnjenjem je posljednju deceniju u velikoj ekspanziji.

Sturm-Liouville-type

Najbolji matematičari svijeta iz ove oblasti su pokušali dati odgovor na otvoreno pitanje: ''Postoji li jedinstveno rješenje Inverznog problema Sturm-Liouvilleovog tipa sa kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u općem slučaju?''

Mnogi od njih su svoja znanstvena istraživanja bazirali na pretpostavci da jedinstveno rješenje postoji. Usprkos uvjerenjima najboljih na svijetu, Nebojša Đurić je kontraprimjerom dao negativan odgovor.

Ovaj rezultat je objavljen 28.10.2020. u časopisu Applied Mathematics Letters, u radu ''On an open question in recovering Sturm-Liouville-type operators with delay''.

Ovaj časopis jedan je od najboljih časopisa na SCI listi iz ove oblasti.

Đurić je rad objavio s ruskim matematičarom Sergejom Buterinom, koji je podržao ideju kontrapirimjera. Inverzni problemi diferencijalnih operatora imaju značajnu primjenu u astrofizici, aerodinamici i biofizici.

Dvije godine rada

"Nakon što sam radio na problemu više od dvije godine, saznanje da je potvrđena moja teorija mi je donijelo toliko sreće i adrenalina da nisam mogao da spavam dva dana", rekao je za Nezavisne novine ovaj tridesetjednogodišnji mladi matematičar koji je rodom iz mjesta Blatnica, kod Teslića.

Priča da usprkos puno obaveza koje ima i na fakultetu, ali i privatno, pandemija virusa korona mu je omogućila da se potpuno posveti ovom problemu.

"Svoj zadatak sam prije nekoliko mjeseci poslao Vjačeslavu Jurku, ruskom matematičaru koji ima najbolje reference iz matematike na svijetu, i on je rekao da se ne može riješiti ovaj problem. Tek tada sam dobio dodatnu motivaciju da nastavim s radom i ovo uspješno završim", kaže Đurić.

"Ova teorija mi je inače u doktorskoj disertaciji, ali nisam mogao očekivati da ću uspjeti riješiti ovaj kompleksni problem. Treća sam godina doktorskih studija i nadam se da sam potvrđivanjem ove teorije pri kraju", ističe Đurić.

Tek početak

Inverzni problemi diferencijalnih operatora imaju značajnu primjenu u astrofizici, aerodinamici i biofizici.

Ističe da je ljubav prema matematici dobio najviše zahvaljujući tome što od malih nogu igra šah, u kome je osvajao mnogobrojne nagrade, jer su šah i matematika povezani.

"Dok je trajala procedura u vezi s prihvaćanjem ovog mog rada, nastavio sam da radim na sljedećem problemu, koji će, nadam se, također biti vrhunski rezultat u oblasti matematike na svjetskoj razini. Smatram da je ovo tek početak moje znanstvene karijere koju sam oduvijek priželjkivao", kaže Đurić.

Kopirati
Drag cursor here to close