Studija

Korištenje pametnog telefona tijekom kretanja dovodi do promjene načina hoda

Rezultati studije pokazuju da se tijelo pri korištenju pametnog telefona prebacuje u specifični sigurnosni način rada. Brzina koraka se smanjuje, a istovremeno dolazi do povećanja širine koraka.
Sci-Tech / Znanost | 02. 02. 2024. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno provedena studija pokazuje kako korištenje pametnog telefona tijekom kretanja dovodi do promjene načina hoda. Dugoročni efekti mogu biti štetni.

Današnji život je teško zamisliti bez pametnog telefona, a mnogi ga koriste i tijekom svakodnevnog kretanja. Novo istraživanje od znanstvenika s visoke stručne škole FH-Campus Wien otkriva kakav utjecaj upotreba pametnog telefona tijekom kretanja ima na tijelo, hod i zglobove.

Znanstvenici su upoređivali normalan i nepromijenjen hod sa hodom uz korištenje pametnog telefona. Studija koju je objavio renomirani časopis Heliyon provedena je u jednom od najsuvremenijih interaktivnih laboratorija za analizu hoda i svakodnevnog ljudskog pokreta u stvarnom vremenu. Ispitanici su hodali na posebnoj traci ispred ekrana na kojem je projektovano virtualno okruženje. Paralelno su ispitanici rješavali matematičke zadatke, jednom u glavi, jednom zu pomoć pametnog telefona.

Rezultati studije pokazuju da se tijelo pri korištenju pametnog telefona prebacuje u specifični sigurnosni način rada. Brzina koraka se smanjuje, a istovremeno dolazi do povećanja širine koraka. Iako ovi manji, širi koraci smanjuju opasnost od pada, oni također dovode do većeg opterećenja na vanjskoj strani zgloba koljena. To dugoročno može dovesti do trajnih oštećenja: hrskavica i meniskus mogu izgubiti otpornost tijekom godina, što u najgorem slučaju može uzrokovati artrozu, predviđaju istraživači.

Ova saznanja omogućuju stručnjacima na području fizioterapije, sporta, nutricionizma i tehnologije da razvijaju aplikacije i pametne sustave, te provode temeljna istraživanja usmjerena na njihovu primjenu.

Kopirati
Drag cursor here to close