Bijeg

Koje je najudaljenije mjesto na Zemlji?

Mir i spokoj mogu se naravno pronaći u šetnji Dolomitima ili kanuingu u Švedskoj, no tamo je civilizacija uvijek udaljena tek nekoliko kilometara.
Sci-Tech / Znanost | 10. 08. 2018. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljudska vrsta ostavila je traga na gotovo svakom kutku Zemlje, no avanturisti i dalje žude za neotkrivenim mjestima.

Pitanje, koje muči i znanstvenike, glasi postoji li na Zemlji mjesto toliko udaljeno i nepristupačno da ga dosad nitko nije ni primijetio.

Geografija ima termin upravo za takva mjesta - nepristupačni polovi.

''Pol nepristupačnosti označava mjesto koje je najzahtjevnije za doseći zbog udaljenosti od zemljopisnih oblika koji bi mogli omogućiti pristup tom mjestu'', objasnili su iz zemljopisnog odsjeka kalifornijskog sveučilišta u Santa Barbari.

Polovi nepristupačnosti obično su kontinentalne ili oceanske točke.

Kontinentalni polovi su dijelovi kopna najudaljeniji od obale, primjerice Euroazijski pol nepristupačnosti je u pustinji na sjeverozapadu Kine na granici sa Kazahstanom.

Oceanski ekvivalent je Point Nemo u Južnome Pacifiku, točka udaljena gotovo 2700 kilometara od najbližeg kopna, otoka Pitcairn.

Najudaljeniji otok na svijetu je nenastanjeni Bouvet na jugu Atlantskog oceana i u vlasništvu je Norveške od 1930.

Otok nažalost ima malo za ponuditi avanturistima željnih bijega od civilizacije. Zbog oštrih vremenskih uvjeta, otok je dom tek lišajevima, mahovini i gljivicama koji rastu na dijelovima koji nisu smrznuti. Od životinja mogu se pronaći albatrosi, kraljevski pingvini i druge ptice koje podnose niske temperature.

Postoji li onda mjesto na koje čovjek još nije kročio? Ljudska je vrsta izmijenila Zemlju i ostavila svoj trag gotovo svagdje, kaže Reinhold Leinfelder, geobiolog na sveučilištu u Berlinu.

Čak i na Nemu vide se tragovi civilizacije - mikroplastika, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close