Uz pomoć silka

Borba za svjetski vrh - balon pušten u Mostaru

CubeSat kocka je poslana putem silka za ribu, jer robotičarima iz Hercegovine BHANSA nije odobrila puštanje CubSat kocke u niže slojeve atmosfere.
Sci-Tech / Znanost | 24. 09. 2021. u 13:39 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovački robotičari nadaju se da će zadržati prvo mjesto na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi, iako bi mogli izgubiti bodove jer im BHANSA nije odobrila puštanje CubSat kocke u niže slojeve atmosfere, što je finalni događaj olimpijade.

Anes Hadžiomerović predsjednik Centra za edukaciju robotiku i inovacije u Mostaru i jedan od mentora ovogodišnje robotičke reprezentacije BiH rekao je da se danas trebala puštati CubSat kocku uz pomoć meteorloškog balona.

Video: CubSat kocka puštena

''Ono što se tiče tehničkog dijela sve smo završili i sve savršeno radi, CubeSat kocka je poslana radi prikupljanja podataka poput atmosferskog pritiska, temperature, vlažnosti, UV zračenja, a uslikat će fotografije – dvije. Nažalost opet smo morali iznalaziti rješenja, jer od BHANSA-e nismo dobili odobrenje da CubSat pošaljemo u niže slojeve atmosfere nekih 20 do 40 kilometara'', kaže Hadžimoerović, pojašnjavajući da su se dosjetili da će pustiti CubeSat kocku putem silka za ribu dužine jednog kilometra.

''Nadamo se da će izdržati i vratiti CubeSat kocku i prikupiti podatke, koje šaljemo takmičarskoj komisiji koji se obrađuju'', kazao je Hadžiomerović.

FOTO: Bljesak.info / 

Dodaje da u srijedu ili četvrtak očekuju proglašenje pobjednika, te se nadaju da će zadržati lidersku poziciju i da će im uzeti u obzir razlog zašto nisu mogli pustiti CubeSat kocku u niže slojeve atmosfere.

Podsjetimo, država, županija i grad upravo preko ovog tima pokazali koliko ih je briga za mlade i uspješne ljude. Nikako! 

Sedam mladih ljudi, tri mentora – mala prostorija na mostarskom Bulevaru, bez adekvatnog interneta, bez dovoljno stolica na kojima bi mogli sjediti dok sudjeluju na online robotičkoj olimpijadi za koju im nisu osigurali ni internet.

Video: Hercegovci protiv svjetskih sila bez osnovnih uvjeta na robotičkoj olimpijadi ipak prvi
Kopirati
Drag cursor here to close