Znanstvenici utvrđuju

Imaju li biljke svijest?

Uzimajući rezultate tih testova u obzir, Calvo smatra da su pronašli biljku koja odgovara kriterijima svjesnosti. I to je biljka koju svi dobro poznajemo.
Sci-Tech / Znanost | 29. 08. 2022. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski istraživač Paco Calvo godinama proučava "biljnu neurobiologiju" odnosno kako biljke "osjećaju". U više je navrata pokazao kako običan anestetik može usporiti električne impulse koji prolaze kroz biljku i tako ju, na neki način, uspavati. No, sad ima puno ambiciozniji plan. Želi utvrditi imaju li biljke - svijest.

Zajedno sa svojim timom znanstvenika sa Sveučilšta Murcia, Calvo želi pokazati da činjenica da biljke reagiraju na okoliš, komuniciraju jedna s drugom, pa čak i znaju prevariti kukce i druge životinje, zapravo pokazuje da su svjesne sebe i svijeta oko sebe.

Znamo da su biljke svjesne okoliša, samih sebe i drugih oko sebe. Ne znamo jesu li zaista svjesne, istaknula je za New Scientist Elizabeth Van Volkenburgh.

Stoga su Calvo i njegov tim razvili svojevrstan test koji bi trebao izmjeriti koliko je svjesno ponašanje biljke. Prvo testiraju je li njeno ponašanje fleksibilno i proaktivno, potom je li predvidljivo i na kraju je li ciljano.

Uzimajući rezultate tih testova u obzir, Calvo smatra da su pronašli biljku koja odgovara kriterijima svjesnosti. I to je biljka koju svi dobro poznajemo, javlja Zimo.

Naime, grah se pokazao kao biljka koja ispunjava sve kriterije. Tijekom rasta, biljka traži dobro mjesto za penjanje. Svojim viticama "skeniraju" okolinu i "odlučuju" gdje je najbolje mjesto za hvatanje. Kad pronađu mjesto na koje se mogu pričvrstiti, Calvo ističe, emitiraju veću količinu unutarnjih električnih signala. Upravo je to kombinacija faktora za koje Calvo smatra pokazuju osnovne kognitivne funkcije te da biljke imaju individualna iskustva.

To čak može pokazivati da grah "zna" da je stup tamo, rekao je Calvo za New Scientist, ali i dodao kako trebaju biti veoma oprezni sa zaključcima.

Do sad su znanstvenici u nekoliko navrata pokušavali dokazati postoji li svjesnost u biljaka i rezultati su bili različiti. Stoga ne iznenađuje što su Calvo i njegov tim oprezni u iznošenju bilo kakvih zaključaka.

Međutim, njihovo je istraživanje intrigantno i potiče na razmišljanje.

Kopirati
Drag cursor here to close