Jedinstveno otkriće

Pronađeno okamenjeno stablo staro 20 milijuna godina

"To je jedinstveno otkriće", rekao je, "stablo je u izvrsnom stanju i kad ga proučimo moći ćemo prepoznati od koje biljke potječe".
Sci-Tech / Znanost | 26. 01. 2021. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčki znanstvenici su na vulkanskom otoku Lezbosu pronašli rijetko fosilizirano stablo čije su grane i korijeni ostali netaknuti 20 milijuna godina.

Stablo je otkriveno tijekom radova na cesti blizu milijunima godina okamenjene drevne šume na tom otoku u istočnom Mediteranu. Prevezeno je pomoću posebne navlake i metalne platforme.

Prvi je to put da je pronađeno stablo u tako dobrom stanju, s granama i korijenjem, od početka iskapanja 1995., rekao je profesor Nikos Zouros iz Nacionalnog muzeja okamenjene šume na Lezbosu.

"To je jedinstveno otkriće", rekao je, "stablo je u izvrsnom stanju i kad ga proučimo moći ćemo prepoznati od koje biljke potječe".

Okamenjena šumana Lezbosu, područje od 15.000 hektara pod zaštitom UNESCO-a, rezultat je erupcije vulkana čija je lava prije 20 milijuna godina uništila nekadašnji suptropski šumski ekosustav otoka, piše Hina.

Fosilizirano stablo, dužine oko 19 metara, bilo je sačuvano debelim slojem vulkanskog pepela koje je na njega palo. Na istom mjestu pronađen je velik broj lišća voćaka kao i životinjske kosti.

"Tijekom iskapanja otkrivamo šume koje su postojale prije 17 do 20 milijuna godina na Lezbosu da bi rekonstruirali ekosustav koji je postojao u tome razdoblju", rekao je Zouros.

Kopirati
Drag cursor here to close