Istraživanje

Glad je povezana s našim emotivnim stanjima

Istraživanje je otkrilo da je glad bila povezana s 37 posto razdražljivosti, 34 posto ljutnje i 38 posto varijance u zadovoljstvu.
Sci-Tech / Znanost | 08. 07. 2022. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Hangry' se koristi za opisivanje nekoga tko je ljut ili razdražljiv jer je jako gladan. Riječ je postala jako popularna na društvenim mrežama da je čak 2018. dodana u Oxford English Dictionary.

Znanstvenici su sada otkrili da je glad izravno povezana s našim emocionalnim blagostanjem. Sudionici istraživanja su trebali zapisati kako su se osjećali kada su bili gladni i koliko su bili gladni, prenosi 24sata pozivajući se na Daily Mail.

''Prateći ljude u njihovim svakodnevnim životima, otkrili smo da je glad povezana s razinama ljutnje, razdražljivosti i zadovoljstva'' - rekla je voditeljica istraživanja prof. Viren Swami, psihologinja sa Sveučilišta Anglia Ruskin u Londonu.

''Mnogi od nas su svjesni da glad može utjecati na naše emocije, ali iznenađujuće je malo znanstvenih istraživanja usredotočeno na to. Iako naša studija ne donosi načine za ublažavanje negativnih emocija izazvanih glađu, sugerira da sposobnost označavanja emocija može pomoći ljudima da reguliraju negativne emocije, primjerice prepoznavanjem da smo ljuti jednostavno zato što smo gladni''- dodala je.

U istraživanju su sudjelovale 64 osobe iz srednje Europe. Istraživanje je otkrilo da je glad bila povezana s 37 posto razdražljivosti, 34 posto ljutnje i 38 posto varijance u zadovoljstvu.

Učinci su bili značajni, čak i nakon uzimanja u obzir faktora kao što su dob i spol, indeks tjelesne mase, prehrambeno ponašanje i individualne osobine ličnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close