Za treći kvartal godine

EU nastoji kupiti još 100 milijuna doza Pfizerovog cjepiva

Nove doze mogle bi biti isporučene u trećem kvartalu godine, rekla su dva izvora.
Sci-Tech / Znanost | 05. 01. 2021. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europske vlade pokušavaju ubrzati imunizaciju stanovništva a Europska unija razgovara s kompanijama Pfizer i BioNTech o narudžbi dodatnih 50 do 100 milijuna doza njihovog cjepiva, rekla su tri izvora upoznata s razgovorima.

Unija koja ima 450 milijuna stanovnika već je naručila 200 milijuna doza Pfizer-BioNTechovog cjepiva i ima opciju za kupovinu još 100 milijuna, po ugovoru potpisanom s tim kompanijama u studenom. Svaki cijepljeni mora primiti dvije doze cjepiva.

Izvori kažu da EU od tih kompanija nastoji kupiti 50 do 100 milijuna dodatnih doza

Nove doze mogle bi biti isporučene u trećem kvartalu godine, rekla su dva izvora, javlja Hina.

Jedan izvor je, međutim, dodao da bi isporuke mogle doći u četvrtom kvartalu i da bi mogle imati istu cijenu po dozi kakva je dogovorena u postojećem ugovoru.

Europska unija je u tom ugovoru prihvatila platiti 15,5 eura po dozi, po dokumentu EU-a koji je na uvid dobila agencija Reuters.

Glasnogovornik Europske komisije nije u utorak želio komentirati količine mogućih narudžbi no u ponedjeljak je na konferenciji za medije rekao da EU pokušava osigurati još doza kod Pfizera i BioNTecha.

Glasnogovornik kompanije Pfizer je rekao da ne može komentirati jer su razgovori s vladama povjerljivi, a komentirati nije želio ni BioNTech.

Kopirati
Drag cursor here to close