Hrvatska nastavlja

EMA: Koristi od cjepiva AstraZenece nadilaze rizike

Direktorica Europske agencije za lijekove je rekla da je do 10. ožujka bilo 30 prijavljenih slučajeva tromboze nakon korištenja 5 milijuna doza cjepiva AstraZenece, ali EMA nije uspostavila uzročno-posljedičnu vezu.
Sci-Tech / Znanost | 16. 03. 2021. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koristi od cjepiva AstraZenece i dalje su veće od mogućeg rizika, izjavila je u utorak izvršna direktorica Europske agencije za lijekove Emer Cooke.

Sedam europskih zemalja (Njemačka, Francuska, Italija, Slovenija, Španjolska, Portugal i Latvija) u ponedjeljak su se pridružile zemljama koje su iz opreza obustavile uporabu cjepiva švedsko-britanske farmaceutske tvrtke nakon izvješća o problemima sa zgrušavanjem krvi i stvaranja ugrušaka (tromboze). Švedska, Luksemburg i Cipar učinili su isto u utorak.

“I dalje smo uvjereni da koristi nadilaze rizike. Trenutačno nema indikacija da je cjepivo dovelo do tih problema. Ti se problemi nisu pojavljivali tijekom kliničkih ispitivanja i nisu oni koji se mogu očekivati kao nuspojave ovoga cjepiva”, izjavila je Emer Cooke u utorak na konferenciji za novinare.

Dodala je da pojava krvnih ugrušaka nakon cijepljenja nije veća nego što je to slučaj u općoj populaciji.

“To su vrlo rijetki slučajevi i mi ih moramo pozorno ispitati. EMA ovu situaciju uzima krajnje ozbiljno i nastavit ćemo svoj posao kako bismo osigurali da europsko stanovništvo bude obavješteno o našem istraživanju”, rekla je Cooke.

Ona je rekla da je do 10. ožujka bilo 30 prijavljenih slučajeva tromboze nakon korištenja 5 milijuna doza cjepiva AstraZenece, ali EMA nije uspostavila uzročno-posljedičnu vezu.

Također je rekla da nije vjerojatno da su problemi možda povezani s pojedinim proizvodnim serijama toga cjepiva, ali “da se to ne može isključiti”.

Cooke je rekla da je ovo ozbiljna situacija koja zahtijeva ozbiljnu i detaljnu znanstvenu procjenu. Ponovila je da će u četvrtak biti objavljeni rezultati te procjene.

Plenković: Hrvatska nastavlja cijepiti AstraZenecom

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Daruvaru da Hrvatska nastavlja s cijepljenjem AstraZenecom unatoč tome što je dvadesetak zemlja to privremeno obustavilo zbog pojava krvnih ugrušaka u nekih pacijenata.

Sve više europskih zemalja obustavlja cijepljenje AstraZenecom, ali Hrvatska će pričekati mišljenje Europske agencije za lijekove.

"Stav struke u ovom konkretnom pitanju je takav da su koristi cijepljenja veće, nego bilo koji rizici koji su njima u ovom trenutku poznati", istaknuo je premijer.

"Nitko od njih nama nije ukazao na rizike koji bi doveli do zaključka da se sa cijepljenjem stane".

Plenković je danas videovezom sudjelovao na sastanku premijera Sebastina Kurza (Austrija), Janeza Janše (Slovenija), Bojka Borisova (Bugarska), Andreja Babiša (Češka) i Artursa Karinša (Latvija).

Šest zemalja EU-a zatražit će korektivni mehanizam za distribuciju cjepiva, rekao je Plenković nakon toga.

"Dogovorili smo se da zajednički apeliramo na stvaranje jednog korektivnog mehanizma u vezi s distribucijom cjepiva", rekao je Plenković.

Dodao je da da time žele "kompenzirati zastoj koje su pojedine zemlje doživjele zbog sporije distribucije cjepiva AstraZenece".

Europska agencija za lijekove (EMA), europska regulatorna agencija za lijekove, sastat će se u četvrtak kako bi razgovarala o prikupljenim informacijama te odlučila je li cjepivo pridonijelo tromboemboliji kod cijepljenih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close