U svrhu znanosti

Amazon želi nadgledati naše snove pomoću radara

Američka Federalna komisija za komunikacije dopustila je Amazonu da koristi radar za hvatanje pokreta u 3D prostoru i omogući praćenje načina na koji spavamo.
Sci-Tech / Znanost | 15. 07. 2021. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako vas muči to što morate nositi narukvicu kako biste nadzirali svoj san, Amazon bi mogao imati dobre vijesti za vas.

Tvrtka je nedavno dobila dozvolu za upotrebu radara za praćenje kretanja u trodimenzionalnom prostoru i omogućavanje beskontaktnog nadzora spavanja pomoću "ne-mobilnog" uređaja.

Pogonjen Alexom

Iako nisu poznati detalji o tome kako će uređaj na kraju izgledati, to potvrđuje izvještaje s početka ove godine o tome kako Amazon radi na uređaju koji bi nadzirao spavanje korisnika i tražio znakove apneje u snu. Izvještaji su također sugerirali da će uređaj biti pogonjen Alexom, ali zasad se može samo nagađati o tome hoće li biti integriran u buduće verzije Alexe Echos.

Prema dozvoli američke Federalne komisije za komunikacije (FCC), Amazonov radarski senzor će raditi u frekvencijskom opsegu od 57 do 64 GHz. Spektar se ranije koristio za olakšavanje sigurnih komunikacija, ali od 2001. godine FCC je to područje namijenio nelicenciranim bežičnim komunikacijama, javlja Bug.

To omogućuje proizvođačima opreme da dizajniraju uređaje koji koriste ovu frekvenciju za komunikaciju, ali ne trebaju pribaviti skupe licence od FCC-a, kao što bi to trebala tvrtka mobilne telefonije za pružanje vlastitih usluga.

Frekvencijska područja

Osim ovog spektra, FCC je također izdvojio frekvencije od 2,4 GHz, 5,8 GHz i 24 GHz za sličnu nelicenciranu upotrebu. Dok frekvencije 2,4 GHz i 5,8 GHz bežični usmjerivači obično koriste za povezivanje uređaja s internetom, frekvencija od 24 GHz koristi se za komunikaciju preko amaterskog radija i amaterskih satelita.

Valna duljina u opsegu 57-64 GHz varira od deset milimetara (30 GHz) do jednog milimetra (300 GHz). Oni mogu prenositi podatke koji odgovaraju brzinama optičkih kabela. Uz to, valovi imaju kraći domet, veću sigurnost i imuni su na smetnje što ih čini idealnim za komunikaciju kratkog dometa.

"Istraživač snova"

Prije Amazona, Google je 2018. dobio sličnu dozvolu za upotrebu radara od 60 GHz na svom pametnom telefonu Pixel kako bi se omogućila beskontaktna kontrola uređaja. Još jedan proizvođač pametnih telefona OnePlus planira koristiti ovu tehnologiju za praćenje obrazaca disanja.

Sama ideja datira još od 2014. godine kada je proizvođač video igara Nintendo na ovoj tehnologiji namjeravao izraditi "istraživač snova", ali je u međuvremenu odustao od projekta.

Ipak, dopuštenje Amazonu približava nas korak bliže uređaju za praćenje spavanja koji bi, kažu, trebao biti na ispomoći osobama s invaliditetom te pružiti zdravstvene i wellness usluge povezane sa spavanjem. Tvrtka je već ušla u zdravstveni segment svojim Halo narukvicom. Ovo bi bio još jedan iskorak u tom smjeru.

Kopirati
Drag cursor here to close