Omogućeno surfanje

Zbog Muska ćemo u zrakoplovima imati brzi internet

Starlinkov satelitski internet namijenjen je korisnicima koji žive u udaljenim područjima u kojima nema pristupa brzom internetu, no moći će poboljšati i iskustvo surfanja i u zrakoplovima.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 06. 2021. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj satelita Starlink koji kruže orbitom sve je veći te se bližimo danu u kojem će usluga Muskova satelitskog interneta postati dostupna većini ljudi na Zemlji.

Trenutačno oko našeg planeta kruži 1800 satelita, od 4400 koliko je potrebno za globalnu pokrivenost internetom.

Starlinkov internet već je neko vrijeme u testnoj fazi, a da bi se koristile usluge Muskova servisa, potreban je početni ulog od 500 dolara za opremu te 99 dolara mjesečno za pristup internetu.

SpaceX sa svojim internetom ne misli konkurirati uslugama mobilnih operatera, već je zamisao pružiti brzi internet (plan je 100 Mbps download i 20 Mbps upload) na mjestima u kojima takve usluge još nisu dostupne, no kompanija ima i dodatne planove.

Naime, tvrtka već neko vrijeme pregovara s nekoliko zrakoplovnih kompanija o pružanju usluge satelitskog interneta tijekom letova.

Jonathan Hofeller, jedan od voditelja tog projekta u SpaceX-u, rekao je kako trenutačno razvijaju novi proizvod namijenjen zrakoplovima: Već smo do sada imali neke demonstracije i veselimo se finaliziranju proizvoda koji bi u bliskoj budućnosti koristili u avionima.

Planovi o korištenju satelitskog interneta u zrakoplovima nisu novi. Još prošle godine SpaceX je najavio planove za testiranje Starlinka u pet zrakoplova Gulfstreama, a nedavno su od FCC-a zatražili dozvolu za korištenje i u drugim prijevoznim sredstvima, javlja Zimo.

Elon Musk tada je objasnio da ne misle povezivati Starlink s Teslinim automobilima, već da je dozvola prvenstveno namijenjena korištenju u zrakoplovima, brodovima, kamperima, velikim kamionima itd.

Na početku bi antene koje će se koristiti u zrakoplovima komunicirale sa zemaljskim antenama koje primaju signal iz svemira, dok bi sljedeća generacija satelita, na kojoj u SpaceX-u trenutačno rade, omogućila satelitski internet u zrakoplovima bez komunikacije s antenama na zemlji, čime će se omogućiti internetska veza i na letovima iznad npr. udaljenih dijelova oceana.

 

Kopirati
Drag cursor here to close