Budućnost interneta i poslovanja

Mostar ugostio konferenciju o Web3 i Blockchainu: Nova i sigurnija generacija interneta

Konferenciju zajednički organiziraju INTERA Tehnološki Park i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 05. 2023. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mogućnosti primjene i stupanj razvoja Web3 i blockchain tehnologija, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji i svijetu, neke su od tema ovogodišnje naučno/znanstveno-stručne konferencije koja je u srijedu, 10.5.2023. godine započela u Mostaru.

Konferenciju zajednički organiziraju INTERA Tehnološki Park i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti.

''INTERA Tehnološki Park i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti već drugu godinu zaredom surađuju na inovativnim projektima, odnosno približavanju znanosti i tehnologija koje su trenutno aktualne. Istaknuo bih kako smo prošle godine organizirali konferenciju o primjeni umjetne inteligencije u BiH gdje smo skoro pa proročanski najavili boom umjetne inteligencije čemu upravo danas i svjedočimo. Nadam se da će se ista takva stvar dogoditi u Web3 i blockchain tehnologiji'', rekao je medijima Vedran Šimunović, izvršni direktor INTERA Tehnološkog Parka.

''Osobno smatram da su ove tehnologije jako značajne za budućnost digitalizacije i digitalnog svijeta i općenito za sigurnost podataka i one se često dovode u pogrešnu konotaciju zbog kripto valuta i ostalih tehnologija, ali njihova primjena, pogotovo za regulatore i državu, jako je važna i vidjet će se sve više u budućnosti jer nude potpunu transparentnost i decentraliziranost u korištenju podataka. Povećava se zanimanje mladih za ove teme, u regiji Zapadnog Balkana, gdje je i Hrvatska, događaju se sve više ovakve konferencije, a ova je samo prva u nizu koja će se dogoditi u Mostaru, Splitu pa Beogradu, i sve su to konferencije na sličnu temu. Neke se više fokusiraju na blockchain tehnologije u financijama, dok se druge, kao ova naša, fokusiraju na opću primjenu blockchain i perspektive u razvoju Web3 kao novog interneta koji je baziran na blockchain tehnologiji'', dodao je Šimunović.

Foto: Bljesak.info / Konferencija o Web 3 i Blockchain tehnologijama

''Drago nam je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti bilo u prilici omogućiti da se ova važna tema Web3 i Blockchain obradi na ovaj način u Bosni i Hercegovini. Riječ je o globalnim trendovima u nauci i istraživanju – tehnologiji budućnosti koja je u razvoju. Ova konferencija je upriličena nakon prošlogodišnje konferencije o umjetnoj inteligenciji koju je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke također organizovalo u saradnji s INTERA Tehnološkim Parkom. Web3 i Blockchain su teme koje su trenutno među najznačajnijim u svijetu nauke i inovacija i jako nam je drago što su bosanskohercegovački naučnici i istraživači na ovaj način dio globalnog razgovora o internetu budućnosti i razvoju i primjeni blockchain tehnologije'', medijima je rekao dr. sc. Goran Karanović, stručni suradnik za znanstveno-istraživačku infrastrukturu i znanstveni kadar.

Svjedoci smo jedne od najvećih transformacija bogatstva u ljudskoj povijesti, iz papirne analogne imovine u digitalnu. Blockchain predstavlja decentralizirani sustav osiguran kriptografijom koji se koristi za pohranu i prijenos podataka čime podatke čini privatnima, trajnima i provjerljivima, a Web3 predstavlja noviju i sigurniju generaciju interneta koja počiva na konceptu decentralizacije i blockchain tehnologije.

Konferencija je započela uvodnim obraćanjima predstavnika Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i INTERA Tehnološkog Parka.

Foto: Bljesak.info / Konferencija o Web 3 i Blockchain tehnologijama

Na početku konferencije prisutne je pozdravio i Vedran Šimunović koji je istaknuo značaj tematike konferencije za Bosnu i Hercegovinu, ali i cijelu regiju.

Govornici će se dotaknuti važnosti i uloge Telekom 4.0 operatera u Web3 okruženju, blockchain tehnologije u industriji 4.0, interoperabilnosti blockchaina, potencijala ovih tehnologija za financijski sektor, uloge generacije Z u korištenju ovih tehnologija, ali i primjene u digitalizaciji imovine, zaštiti osobnih podataka, zaštiti intelektualnog vlasništva, rješavanju problema lažnih diploma, transformaciji funkcije države, zelenoj ekonomiji i poreznom sustavu.

Bogat program konferencije obilježit će i praktični primjeri iz regije iz kojih će svi prisutni moći dodatno naučiti i u kojima će se moći pronaći dodatna inspiracija za korištenje ovih tehnologija. Dobre primjere na ovu temu predstavit će govornici, redom, Tomislav Plesec, projekt menadžer EDIH JURK i poduzetničkog inkubatora PISMO, Nermin Hadžić, CEO poduzeća Ankora Software, te Lukas Navickas and Vaidotas Norkus, suosnivači poduzeća RosyWhale.

Foto: Bljesak.info / Konferencija o Web 3 i Blockchain tehnologijama

''Na konferenciju sam se prijavio da prezentiram svoj rad o ulozi telekom operatora u Web3 okruženju. Meni je jako drago da je pokrenuta priča o Web3 okruženju u BiH jer je to ono što nam nedostaje. Digitalizacija u našoj zemlji je na jako niskoj razini i ja vjerujem da je ovo pravi način da se ta priča pokrene i da krenemo s mrtve točke. 2017. godine analizirano je 40. država u Europi i mi smo bili na zadnjem mjestu, tako da je vrijeme da se pokrenemo i donesemo digitalnu strategiju na državnoj razini. Telekom operateri mogu u tome jako puno doprinijeti, ali nije samo do njih, tu se moraju uključiti sva sveučilišta i tvrtke koje tu imaju svoj interes. U prezentaciji sam naglasio i neophodnost uvođenja viza za digitalne nomade. Mi tu priču ispred sekcije inženjera elektronike, automatike i telekomunikacija u okviru Inženjerske komore vrtimo već od 2020. godine, a do sada se nije ništa učinilo. Moja poruka je da se mora donijeti žurno digitalna strategija i što žurnije uvođenje viza za digitalne nomade. Hrvatska, Portugal, Italija, Crna Gora… i još dosta zemalja imaju vize za digitalne nomade i mi tu moramo naći šansu'',, izjavio je Igor Jurčić, jedan od govornika konferencije.

Cilj konferencije je osvrnuti se na trenutno stanje u Bosni i Hercegovini i regiji, ali i sudionicima približiti znanstveni pristup distribuciji i korištenju podataka općenito. Iako primjena Web3 i blockchain tehnologija u svijetu ima dalekosežne rezultate, u Bosni i Hercegovini je ovo još uvijek relativno nepoznata tema o kojoj se i dalje rijetko priča.

Upravo zato ova naučno/znanstveno stručna konferencija ima za cilj osvrnuti se na trenutno stanje primjene ovih tehnologija, kao i na znanstveni pristup distribuciji i korištenju podataka općenito.

Kopirati
Drag cursor here to close