Bliže nego što mislite

Uber i NASA se udružili,žele leteće taksije već 2020. godine

Uber je popisu gradova, uz Dubai i Dallas, sada dodao i Los Angeles, a s NASA-om će početi razvijati novi sistem kontrole leta
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 11. 2017. u 18:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svojem današnjem govoru na Web Summitu u Lisabonu, Uberov šef razvoja novih proizvoda, Jeff Holden, najavio je da su dodali Los Angeles popisu gradova gdje planiraju ponuditi zračni taksi prijevoz. Na popisu se nalaze još Dubai i Dallas, a projekt bi trebao krenuti ambiciozno rano, 2020. godine. Holden je također rekao da potpisali Space Act Agreement, pa će u suradnji s NASA-om razvijati posve novi sistem kontrole zračnog prometa.


Uberov sustav bi trebao funkcionirati na puno nižim visinama od drugog zračnog prometa, a vjerojatno kasnije i posve autonomno, odnosno bez pilota. Stoga bi se zbog njega morali stvoriti novi propisi, ali i novi sustav praćenja zračnog prometa. Kako bi najbolje pojasnili svoju viziju, objavili su pomalo utopijski video u kojem se demonstrira način funkcioniranja njihovog sustava iz perspektive majke koja se žuri kući svojoj djeci.

Bliže nego što mislite

Prema videu, sustav naručivanja bi trebao biti jednak kao s ostalim Uberovim prijevozima na kopnu, ali i na moru. Putnik ugovara putovanje sa svojeg mobitela, te se potom upućuje na fiksnu lokaciju poletanja, odnosno na Uberov Skyport. Uberov leteći taksi polijeće sa vrha zgrade, a u slučaju ovog videa, sa 17. kata. Zanimljiv je detalj da se putnica važe prije polijetanja, kako možda ne bi bila preteška za ultralake zračne taksije.

Uberovi zaposlenici prate ju do njene letjelice, u kojoj se pritom nalazi još par ljudi. Letjelica sama po sebi je nekakav hibrid između helikoptera i aviona. Može vertikalno uzletjeti, te nakon toga postaviti svoje motore u horizontalan položaj i nastaviti let poput aviona. Pri kraju videa, putnica slijeće u zračnu luku, gdje ju naravno dočekuje Uberov samovozeći Volvo XC90. Na završetku videa, jasno je ispisano “Closer than you think.”, odnosno, bliže nego što mislite.

Letjelica ne postoji u fizičkom obliku

Uber je svoje planove zračnog transporta razradio još prošle godine, no projekt se još uvijek sukobljava s velikim problemima. Naravno prvi problem je što još uvijek ne postoje komercijalne letjelice toga tipa, no neke kompanije su na pravom putu s funkcionalnim prototipima. Također nedostaje infrastruktura, odnosno platforme na koje bi Uberove letjelice mogle sletjeti. Problem su i propisi, koji jednostavno nisu predviđeni za autonomne letjelice unutar gradova, a usvajanje novih propisa moglo bi trajati godinama, prenosi Telegram.hr.

Holden uvjerava da je Uber Elevate unatoč svim preprekama i dalje bliže nego što možemo pretpostaviti. “U posljednje smo vrijeme napravili velike napretke u razvijanju proizvoda, koji se ne mogu vidjeti na površini. Dobar dio našeg rada se odrađuje za dizajnerskim stolovima. Nalazimo se u interesantnom stadiju razvoja, u kojem sa našim partnerima određujemo nove zahtjeve performansi, stoga bi naša vozila trebala biti zaslužna za uspješnost Elevatea”, objasnio je Holden.

Udruživanje je korisno za NASA-u i Uber

Udruživanje s NASA-om će možda biti ključno za uspješnost ovog sustava, jednako toliko koliko i sama letjelica. Prije svega, ova suradnja im daje kredibilitet. Povjerenje ulijeva i sudjelovanje u NASA-inom bespilotnom projektu UTM (uncrewed traffic management), koji se od 2015. godine bavi regulacijama prometa dronova.

Uber kaže da ipak neće morati ni čekati do 2020. godine kako bi počeli testiranja. Planiraju imati flotu autonomnih letjelica u okrugu zračne luke Dallas-Fort Worth, gdje se odvija testiranje NASA-inog UTM sustava. NASA i Uber neće profitirati u financijskom smislu od ove suradnje, no moći će međusobno dijeliti tehnologiju.

Los Angeles kao idealni kandidat za novu lokaciju

Odluka za nuđenje Elevatea u Los Angelesu je sasvim logična, obzirom na legendarne prometne gužve koje praktički onesposobe grad više sati dnevno. Holden također tvrdi da Los Angeles nema riješen sustav javnog prijevoza. Smatraju da bi njihov zračni prijevoz bio idealno rješenje, budući da ne stvara novi promet na kopnu. Iako su vlasti Los Angelesa dale zeleno svijetlo, postoji zabrinutost oko buke i zagađenja koje bi ovaj sustav proizvodio.

Uber predviđa da bi se njihovim letećim sustavom prijevoza od zračne luke LAX do Staples Centrea trebalo stići za oko 30 minuta, dok bi se kopnenim prijevozom, primjerice njihovim UberX, trebalo voziti gotovo sat vremena duže. Uber ima još par ambicioznih predviđanja. Misle da bi njihov sustav mogao prevoziti na “desetine tisuća” putnika dnevno, s vrha jedne zgrade na drugu. Ono što pak najviše čudi je pretpostavljena početna cijena od samo 20 dolara po letu.

Kopirati
Drag cursor here to close