Chat aplikacija

Telegram dosegnuo preko milijardu preuzimanja; više mu vjeruju nego WhatsAppu

Ove godine posebno je očita dominacija Telegrama, jer se sve više korisnika koji cijene vlastitu privatnost, odlučuje na aplikacije koje naglasak stavljaju upravo na to.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 09. 2021. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aplikacija Telegram za slanje instant poruka dosegla je milijardu preuzimanja diljem svijeta, a većina njihovih novih korisnika okrenula se upravo toj aplikaciji kao alternativi WhatsAppu.

Telegram je dosegnuo ogromnu popularnost zbog alata unutar same aplikacije te korisničkog iskustva koje nudi - tu se aplikaciju može koristiti i privatno i za posao, kao sredstvo za upravljanje timovima zaposlenika, primjerice.

Ipak, jedan od glavnih fokusa Telegrama jest osiguravanje sigurnog načina na koji se ljudi mogu dopisivati i zvati putem audio ili video poziva. Upravo je ta činjenica Telegram učinila velikom konkurencijom Facebookovom WhatsAppu.

Da je Telegram dosegnuo preko milijardu preuzimanja, otkriveno je pretragom imena te aplikacije na platformi SensorTower, koja služi za prikazivanje podataka o rastu bilo koje aplikacije, čije se ime upiše u njihovu tražilicu.

Ono što je bitno istaknuti jest i da Telegram nije dio takozvanih Big Tech giganata i njihov jedini fokus su društvene komunikacije. Za mnoge korisnike Telegram je postao prvi izbor u ozbiljnoj konkurenciji u koju spadaju Viber, Signal, Line, Kakao Talk te druge slične aplikacije, javlja Zimo.

Ove godine posebno je očita dominacija Telegrama, jer se sve više korisnika koji cijene vlastitu privatnost, odlučuje na aplikacije koje naglasak stavljaju upravo na to.

Telegram i WhatsApp su uvijek bili povezani unutar same industrije, a posebice kad je riječ o podacima i privatnosti. Puno puta se spominjalo kako je WhatsApp zapravo inferiornija aplikacija u odnosu na Telegram, unatoč tome što ima takozvanu end-to-end šifriranu zaštitu unutar svojih normalnih servisa.

WhatsApp se ocjenjuje relativno nesigurnom aplikacijom jer Facebook koristi podatke korisnika te aplikacije u oglašavačke svrhe.

Popularnost Telegrama posebno je narasla krajem prošle i početkom ove godine, kad je WhatsApp mijenjao svoje uvjete korištenja i otad su zapravo samo kontinuirano rasli.

Telegram se oduvijek hvalio svojim značajkama sigurnosti i privatnosti. No, zapravo je njihov tajni razgovor (secret chat opcija) jedini koji ima end-to-end šifriranu zaštitu. S druge strane to ne znači da je regularno korištenje te aplikacije nesigurno za korisnike.

Svi servisi te aplikacije pohranjeni su u oblaku te ne dijele podatke niti s jednom drugom aplikacijom ili kompanijom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close