Trikovi

Mobitel vam je stalno na punjaču? Evo što morate promijeniti

Medium power saving troši manje podataka i smanjuje svjetlinu ekrana, rezoluciju i performanse CPU-a.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 02. 2021. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnji Androidi dolaze s masivnim ekranima i naprednim značajkama koje bateriju mogu isprazniti jako, jako brzo. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da iz vašeg omiljenog pametnog telefona prije spajanja na punjač iscjedite apsolutni maksimum.

Androidi su se promijenili – danas dolaze s tanjim profilom, svjetlijim ekranima, bržim procesorima, hrpom pozadinskog softvera i bržim internetom. Svi ovi faktori negativno utječu na životni vijek baterije, objašnjava PC Mag.

Što se softverskih solucija ovog problema tiče, Android zna biti kompliciran – svaki proizvođač ima svoju verziju operativnog sustava, što znači da dio značajki na jednom telefonu izgleda i radi na jedan način, dok su na drugom skriveni ispod hrpe izbornika. Uzmemo li sve ovo u obzir, i dalje postoje načini na koje vašem Androidu možete produljiti radni dan.

Uključite način za uštedu energije

Ako mislite da vam baterija neće izdržati još tih nekoliko sati na poslu, uključite mod za uštedu energije (Power Saving Mode). Većina telefona nudi više od jedne metode uštede, dok će Samsungov prosječni uređaj imati nijh četiri. Mod visokih performansi (High Performance) troši više baterije pojačanjem svjeline ekrana i rezolucije, dok optimizirani mod (Optimized mode) nudi kompromis između performansi i života baterije.

Medium power saving troši manje podataka i smanjuje svjetlinu ekrana, rezoluciju i performanse CPU-a. Prebacivanje na Maximum Power Saving vaš će uređaj svesti na samo esencijalne usluge i aplikacije.

Opcija vam je također i Adaptive power saving mode koji pomaže automatski regulirati potrošnju dok vam je uređaj u džepu. Načinima za štednju se na Androidu 10 pristupa potezom prsta s vrha ekrana ili ulaskom u postavke.

Obratite pozornost na potrošnju podataka

Potrošnja podataka na mreži troši puno baterije pa predlažemo da, ako možete, koristite Wi-Fi. Telefon možete spriječiti od trošenja podatkovnog prometa na LTE-u gašenjem mobilnih usluga smještenih u brzim postavkama. Jedna prilično sigurna metoda je aktivacija moda za zrakoplov koji gasi sve mrežne aktivnosti osim spajanja na Wi-Fi. Vodite računa da ćete, doduše, izgubiti pristup SMS-u i pozivima.

Imate AMOLED pametni telefon? Isprobajte tamni način rada

Tamni način rada izgleda jako lijepo i smanjuje pritisak na vaš vid, no ne troši manje struje osim ako koristite OLED ili AMOLED zaslon. Tamni način rada možete upaliti u brzim postavkama, kao i u pojedinim aplikacijama koje imaju odvojene izbornike.

Isključite aktivno praćenje

Značajke poput Bluetootha, NFC-a, Samsungovog ‘phone visibilityja’ i drugih lokacijskih usluga jako dobro prazne vašu bateriju. Ako želite uštediti na bateriji, isključite ih sve dok vam ne zatrebaju.

Također nećete trebati program za glasovnu asistenciju. Ako vam je Google Assistant uključen, odite u njegove postavke i deaktivirajte ga. Kao prvo, time ćete donekle stati na prste Googleovom konstantnom špijuniranju vaših aktivnosti, a usput ćete i uštediti pokoji postotak baterije. Ako imate Samsungov pametni telefon, obavezno isključite Bixbyja. Također razmislite o isključivanju rutinskih operacija koje pokreću procese koji brzo troše bateriju.

Smanjite svjetlinu ekrana

Ekrani na pametnim telefonima nikad nisu bili veći i svjetliji, no kako dijagonale i brojevi piksela idu prema gore, tako ide i njihova potrošnja energije. Uštedite na bateriji odlaskom u postavke i spuštanjem svjetline: oči i baterija bit će vam zahvalni. Ako ne želite ručno podešavanje svjetline, možete ju prepustiti pametnom telefonu. Kad ste već u postavkama, smanjite vrijeme za automatsko gašenje zaslona i spasite par postotaka baterije, piše tportal.

Kopirati
Drag cursor here to close