Recenzija

Samsung Galaxy S23 FE – koliko para, toliko muzike

Sci-Tech / Tehnologija | 06. 02. 2024. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovog puta smo se imali prilike družiti s možda najboljim telefonom iz Samsunga, i jeste, reći ću to odmah na početku, ovo je Samsungov best buy, odnosno idealan omjer cijene i mogućnosti.

No, kako ipak želite saznati nešto više od Samsungu S23 FE, pridružite nam se u ovom kratkom predstavljanju i tekstom i videom.

Varljiva ciglica

Prvo što ćete primijetiti, ne samo kod ovog uređaja, nego bilo kojeg, jeste dizajn. I Samsung S23 FE je masivan, težak i hladan na dodir, pogotovo u ovoj tamnoj nijansi koju smo imali na testu. No dojam lako može prevariti pa je i nas prevario. Naime, iako smo vjerovali da je riječ o 'mesnatom' Samsungu koji može poslužiti i kao hladno oružje u slučaju nevolje, ipak nije tako, i kada smo nekoliko uređaja stavili na vagu, pokazalo se da je ipak desetak grama lakši od konkurencije i nekih starijih Samsung modela koji bi mu danas odgovarali snagom, ali tek kao korišteni uređaji.

Dojam koji zavarava rezultat je staklenog sendviča i aluminijskog debelog okvira, koji hladnoćom izgledaju masivniji nego jesu. Kada zaboravite na početnu 'hladnoću i masu', nakon nekoliko minuta, primijetit ćete kako je riječ o uređaju koji zgodno sjedi u ruci i većini će biti prilično lagan za upotrebu jednom rukom, jer je kraći, a širi od većine uređaja na tržištu.

Sprijeda je uvijek dojmljivi AMOLED, ovog puta u brzoj i blještavoj inačici, sa 120Hz osvježavanja i više od 1400 nita (na kratko, u automatskom dnevnom načinu rada), ali uz HDR10+ mogućnosti, znači nešto što biste željeli imati u velikom formatu na zidu dnevnog boravka. Straga su tri prepoznatljiva 'oka' kamere, no o njoj kasnije.

Mada sam na testu imao (ne)sreću pasti u šumi, i Samsung je pad preživio bez i najmanje ogrebotine i bez problema zbog blata, savjetovao bih ipak da ga zaštitite nekim okvirom, budući da aluminij nije tvrd metal i čak ako staklo i preživi udarac, teško da će aluminij izdržati čak i često trljanje od ključeve automobila ili stana.

PC za ponijeti

Ono što je na pola puta između mogućnosti i dizajna je sučelje i tu je većina korisnika Samsunga razmažena već prepoznatljivim brojnim softverskim nadogradnjama i One UI sučeljem. Moja osobna zamjerka je ozbiljna vezanost na proizvode Microsofta, što je jednom itekako sposobnom Samsungu možda korak unatrag, ali ta veza oslobađa Samsung od ovisnosti o uslugama Googlea, koje također nisu idealne, a ni jeftine po kompanijin proračun.

Ono što većinu snažnijih Samsunga, pa samim time i ovo FE izdanje (fan edition), jest Samsungov DeX. Uvijek o tome pričamo mi iz tehnoloških krugova, ali rijetko predstavimo većini vas korisnika. Dakle, uz pomoć jednostavnog tip C donglea vi svoj Samsung telefon (uz bežičnu tipkovnicu i miša) u tren oka pretvarate u moćno uredsko računalo, a je li, za nevolju i kao streaming platformu, odnosno, za nas starije, džepni video rekorder. U videu uz ovaj tekst možete vidjeti kako to izgleda, a reći ću da vrlo malo zaostaje za modernim Windows rješenjem, koje je također nerijetko nespretno posljednjih godina.

Iako ga ne pogoni nešto najsnažnije što Samsung može predstaviti, tek Exynos 2200 koji je sposoban uglavnom za multimediju i uredske obveze, a u svemu ostalome se upadljivo grije, kada koristite DeX, ovaj procesor se čini sasvim dovoljnim odgovorom većini 'litarskih' računala kakve ćete pronaći u uredima širom svijeta. Dakle, vaše proračunske tablice i pisma namjere i kojekakvi e-mailovi, sve će to biti pokriveno, a u slučajevima odmora, skopčate S23 FE na kućni TV i gledate, ne znam, Netflix ili Showtime ili Max...

Izbalansirani Exynos

Kako već spomenuh, u Galaxyju FE naglasak nije na vrhunskom AAA gamingu ili fotografijama koje oduzimaju dah, ali je Exynos 2200 itekako sposoban.

Što se video igara tiče, ako svojim klincima posudite ovaj uređaj tijekom popodnevnog odmora, moći će zaigrati i Genshin Impact ili bilo koju zahtjevnu suvremenu igru (iz nekog razloga ne mogu vas oduševiti GTA i sličnim Netflix besplatnim naslovima, ali mislim da je pogreška u Netflixu, a ne u Samsungu). Ograničenje je jedino to što nove i zahtjevne video igre FE ne može potjerati u maksimalnoj rezoluciji, sa svim post processing efektima na kakve ste možda naviknuti. I tu, na žalost, ne pomaže ni osvježavanje od 120Hz, jer nedostaju neke sjene i blještave eksplozije i slično.

Za sve ostalo, Samsung Galaxy S23 FE je sasvim spreman. Dobra zvučna kulisa, relativno sposoban chipset i uvijek sjajan softverski paket koji dolazi uz kameru ostavit će vas bez daha, pogotovo kada prvi put u mraku u kojem ni vi ne vidite što je pred vama Samsung 'izvuče' sliku koja je kao romantični Advent u Beču, blještava i živahna. Ponekad tako fotografije izgledaju nestvarno dobre, ali to je sada popularno, a mi koji više volimo reportersku žućkastu fotografiju, zadovoljit ćemo se i 'Kinezima'.

Paket softvera prate itekako sposobni senzori od 50, 12 i 8 megapiksela, pri čemu je uređaj sposoban za 3x zoom uz optičku stabilizaciju. E to 'Kinezi' obično ne mogu, pogotovo noću. Chipset je sposoban izvući do 8K video uz 24FPS stražnjom ili 4K 60FPS selfi kamerom, što je, priznat ćete, zlatni standard i više od toga. No provjerite neke od zahtjevnijih uradaka kamerom sami u prilogu.

Računajte na nas

Za kraj da vam pričam o energetskoj krizi i litij-ionskim baterijama? Na papiru 4500mAh ne izgleda dojmljivo, no onaj isti ne toliko moćni Exynos 2200 ovdje itekako može izvući, u najgorem slučaju, meni ponedjeljkom, od jutra do 17h poslijepodne, ili nekim jednostavnijim danom čitav vikend. Pri tome ne žrtvujete notifikacije ili always on ekran koji vrlo dobro prepoznaju situacije u kojima se i kada najčešće uređaj koristi.

Ovo je svakako bitno naglasiti, da je uređaj štedljiv uz pomoć umjetne inteligencije i dobrog proramiranja, budući da je punjenje itekako sporo za moderne telefone, a to ćete primijetiti jer: 1. uz uređaj ne dolazi punjač, 2. bilo koji drugi tip C će biti ignoriran i punit će po sat ili više. Za brzo punjenje možete samo dokupiti originalni Samsung punjač, znači 30, 40, 50 Eura, kako gdje nađete. I u tom slučaju računajte na tek 25W što je pored onih istih 'Kineza' smiješno. U Samsungu će reći da je to radi dugovječnosti baterije, a nakon onog neslavnog eksplodiranja baterija prije nekoliko godina, nećemo im prigovarati. Samo nek ne puca!

Sve u svemu, ovo je jedan od najimpresivnijih uređaja koji su nas obišli posljednjih godina i to baš zato što je pristupačan cijenom (ovisno o ponudi, 600-700 Eura) i performansama ne zaostaje vidljivo čak ni za razvikanim uređajima iz Samsunga, onim koji su daleko skuplji, da ponovim još jednom.

Kopirati
Drag cursor here to close