X-01

Poletio srpski Stršljen

Poletio je prvi srbijanski bespilotni vojni helikopter Stršljen X-01
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 06. 2024. u 18:35 | M.Š. | Bljesak.info
Stršljen/Hornet X-01 Takes to the Skies | First Flight a Success

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski EDePro, proizvođač vojne opreme i tehnologije, već 30 godina razvija i proizvodi projektile, rakete, raketne motore i pogonske sustave. Nedavno su započeli razvoj bespilotnih letjelica, a njihov prvi prototip, autonomni helikopter Stršljen X-01, nedavno je obavio prvi testni let.

Testni let održan je 18. svibnja na aerodromu Vojka, sjeverozapadno od Beograda. Stršljen je demonstrirao vertikalno polijetanje, slijetanje i lebdenje bez intervencije operatera. Letjelica je bila stabilna i svi sustavi su radili prema očekivanjima.

Ovaj događaj je značajan za srpsku vojnu industriju jer je prvi put helikopter proizveden u Srbiji poletio. Stršljen X-01 je vrhunac njihove avijacijske tehnologije. Letjelica se razvija već nekoliko godina, a prvi prototip izrađen je 2018. godine.

Mogućnosti Stršljena

Stršljen X-01 je vojni VTOL sposoban za nadzor, izviđanje i borbene misije, uključujući ometanje radara i telekomunikacija. Opremljen je turboosovinskim motorom TSE-200, postiže brzinu do 180 km/h i ima nosivost od 350 kilograma. Snaga motora je 150 kW (oko 200 KS), a plafon leta 7.000 metara.

Tijelo letjelice je izrađeno od čelika, aluminija i ugljikovih kompozita, s elisama od ugljikovih vlakana. Oprema uključuje gimbal za optički ili laserski sustav i mogućnost ugradnje X-band SAR radara. Motor može raditi na gotovo sva poznata goriva i potpuno je digitalno nadziran i kontroliran na daljinu.

Kopirati
Drag cursor here to close