5G SA

Počele sa radom prve 5G samostalne mreže; 12 operatora u devet zemalja

GSA je identificirala 79 operatora u 42 zemlje koji ulažu u testiranje, izgradnju. licencieranje ili komercijalnu upotrebu 5G SA.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 09. 2021. u 18:10 Bug.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija / Počele sa radom prve 5G samostalne mreže

Novi razvoj na tržištu 5G -a bilo je lansiranje prvih 5G samostalnih (stand alone SA) mreža. Brojni su operateri u posljednjih nekoliko godina provodili testiranje 5G tehnologija samostalnih mreža, no posljednjih mjeseci prve su usluge postale komercijalno dostupne.

GSA je identificirala 79 operatora u 42 zemlje koji ulažu u testiranje, izgradnju. licencieranje ili komercijalnu upotrebu 5G SA. Od toga je prema posljednjim podacima najmanje 12 operatora u devet zemalja pokrenulo komercijalni 5G SA. China Mobile, China Telecom i China Unicom pokrenule su 5G SA mreže (China Telecom i China Unicom dijeli zajednički dio mreže).

China Mobile je izgradio 400.000 baznih stanica za podršku 5G SA, dok je China Telecom najavio pokretanje 5G SA usluge u više od 300 gradova.

T-Mobile u SAD-u lansirao je 5G SA diljem zemlje koristeći spektar na 600 MHz, RAIN je lansirao 5G SA u dijelovima Cape Towna u Južnoj Africi za podršku 5G FWA uslugama, a DIRECTV u Kolumbiji lansirao je 5G SA za FWA u dijelovima Bogote.

China Mobile Hong Kong najavio je lansiranje 5G SA krajem 2020. Mass Response (Spusu) pokrenuo je ograničenu mrežu u Austriji i napreduje sa širim regionalnim raspoređivanjem, a nedavno su Telefonica i Vodafone pokrenuli 5G SA mreže u Njemačkoj, STC je najavio komercijalno lansiranje u Kuvajtu, a Singtel je najavilo skoro zajedničko pokretanje s ostalim operatorima 5G SA u Singapuru.

U Saudijskoj Arabiji STC je najavio da je aktivirao svoje 5G SA mreže, iako GSA čeka na potvrdu dostupnosti komercijalnih usluga

Također, u Saudijskoj Arabiji, ITC je najavio pokretanje 5G SA mreže. Telstra je u Australiji postavila jezgru 5G mreže i najavila da je spremna pokrenuti svoju mrežu 5G SA nakon što na australskom tržištu bude dostupan dovoljan broj uređaja koji podržavaju tu tehnologiju.

Osim već pokrenutih 5G SA mreža različiti drugi operatori sklopili su ugovore za implementaciju 5G jezgrenih (core) sustava (ponekad u više zemalja).

Kopirati
Drag cursor here to close