INTERA Tehnološki Park

Počela prva konferencija o umjetnoj inteligenciji u BiH

O važnosti tematike dovoljno govori i veliki interes sudionika koji će program konferencije u sljedeća dva dana imati priliku pratiti ne samo u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka, nego i putem Zoom platforme.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 04. 2022. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niz izlaganja o primjeni umjetne inteligencije u različitim područjima dio su bogatog programa dvodnevne konferencije Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini-istraživanje, primjena i perspektive razvoja koja je započela u četvrtak, 14.4.2022. godine u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka. Konferencija, koju organizira Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u suradnji s domaćinom događaja, stavlja fokus na iznimno aktualnu temu na globalnoj razini ističući pozitivne primjere iz Bosne i Hercegovine.

''Ovaj događaj posvećen je fenomenu umjetne inteligencije koji je možda široj javnosti nepoznat, ali moramo reći da nije nov. Više od pola stoljeća se u međunarodnim okvirima istražuje i primjenjuje umjetna inteligencija. Za ovu zemlju je dobro da mi također imamo istraživače koji se dugo bave ovim pitanjima i da već u drugoj polovici 90.ih godina na našim fakultetima, pogotovo na elektrotehničkim, a nakon toga informatičkim fakultetima počelo određeno obrazovanje vezano za ova pitanja'', istaknuo je Jasmin Branković, pomoćnik ministra za obrazovanje i znanost.

Foto: Bljesak.info / Počela prva konferencija o umjetnoj inteligenciji u BiH

''Također moramo ubrzati to na neki način jer imamo taj kadar kao i mlađe ljude koji su u međunarodnim krugovima prepoznatljivi kao dobri istraživači i mogu puno doprinijeti razvoju i istraživanju različitih segmenata umjetne inteligencije'', kazao je Branković, te naglasio kako će ''država morati puno više ulagati u znanost i ovo područje koje je brzo rastuće u svijetu i mi moramo pratiti korak''.

''Imamo potencijal, imamo kadar, ali taj kadar ne može raditi bez odgovarajućih ulaganja, opreme i bez mogućnosti da primjene te rezultate u gospodarstvu. Jer ako dobijemo rezultate a oni budu tek tako urađeni i objavljeni kao neki znanstveni rad, mi nećemo imati mnogo od toga kao država, društvo i gospodarstvo generalno'', zaključio je Branković.

O važnosti tematike dovoljno govori i veliki interes sudionika koji će program konferencije u sljedeća dva dana imati priliku pratiti ne samo u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka, nego i putem Zoom platforme.

Foto: Bljesak.info / Počela prva konferencija o umjetnoj inteligenciji u BiH

''Izuzetno nam je zadovoljstvo organizirati ovakvu konferenciju u suradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti zato što je ovo aktualna tema u cijelom svijetu, a sada nam dolazi i u BiH. U ovom procesu se trudimo predstaviti globalne trendove na našem tržištu'', kazala je Ana Bogdanović, marketing koordinator INTERA Tehnološkog Parka.

Konferencija je započela svečanim otvaranjem i uvodnim izlaganjima tijekom kojih je Zlatan Ajanović prezentirao viziju Bosne i Herceogvine u doba umjetne inteligencije osvrćući se na globalne trendove, mogućnosti i realistične ciljeve, a Vedad Sabljić na karakteristike, izazove i prilike u primjeni umjetne inteligencije. U uvodnim izlaganjima sudionici su imali priliku upoznati se s BH Tech Lab platformom kroz prezentaciju Harisa Lučkina te video menadžement sustavom NSoft Vision kroz predavanje Harisa Karagića i Martine Sesar.

U nastavku programa sudionici će imati priliku čuti i prezentacije o primjeni umjetne inteligencije u tehnici, medicini i tehnološkom razvoju s naglaskom na praktične primjere korištenja umjetne inteligencije za razvoj pametne natkoljenične proteze i pneumatske rukavice za rehabilitaciju, unaprjeđenje sustava za prijevoz putnika, otkrivanje funkcionalne hrane, stvaranje pametne mreže i drugih inovativnih rješenja.

Foto: Bljesak.info / Počela prva konferencija o umjetnoj inteligenciji u BiH

Predavači prvog dana će se osvrnuti i na pravni aspekt primjene umjetne inteligencije u području moderne medicine i poreznog sustava te na pravnu regulaciju u Europskoj uniji. Sutrašnji program bit će fokusiran na umjetnu inteligenciju u obrazovanju i javnom prostoru s naglaskom na potrebe reforme obrazovanja te izazove s kojima se susreću srednje škole i visokoobrazovne institucije.

Program konferencije će poslužiti kao izvrsna prilika za analizu postojećeg stanja te identificiranje potreba različitih sektora u pogledu primjene modernih tehnologija, a kroz networking događaje omogućit će se i dodatno upoznavanje i ostvarivanje kontakata koji će u budućnosti zasigurno rezultirati novitetima u ovom području.

''Izuzetno mi je drago što sam sudionik ove konferencije. Fokusirani smo govoriti o perspektivama i mogućnosti ove oblasti. Jedinstvena prilika podsjetiti se kako ovo nije nešto novo jer ću evo u svom izlaganju pokazati dokumente gdje se vidi da sam ja već 1987. godine slušala predmet 'Metode i primjena vještačke inteligencije' u Sarajevu na elektrotehničkom fakultetu'', kazala je Dušanka Bošković, profesorica i prorektor za kvalitet Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Foto: Bljesak.info / Počela prva konferencija o umjetnoj inteligenciji u BiH

''Što se tiče samih znanja iz ove oblasti, mi na većini naših univerziteta imamo predmete i profesore koji se bave istraživanjima te oblasti jer je to uvijek bila jedna atraktivna oblast koja uvijek donese nešto novo. Kad sa umjetnom inteligencijom uđete u neku oblast odmah imate priliku pokazati neka nova dostignuća. Bavim se biomedicinskim signalima i sistemima i to je vrlo značajna oblast gdje umjetna inteligencija može dati veliki doprinos. Zaista vidimo procvat u primjeni umjetne inteligencije u svim domenama'', ističe Bošković.

''U naprednim zemljama nije izazov kako dati rješenja nego kako kontrolirati ta rješenja - Kako dati neko rješenje a da je ono nepristrano, da nije zlonamjerno, da ga možemo kontrolirati i to je jedan izuzetan izazov umjetne inteligencije jer ona nije uvijek transparentna, nije objašnjiva'', kazala je Bošković te dodala kako je ''sigurna da naši studenti širom naše države stječu dosta znanja po ovom pitanju''.

Kopirati
Drag cursor here to close