Velika Britanija

Parlamentarci traže strogu regulaciju Facebooka jer je Zuckerberg "podbacio"

Možda je najzanimljiviji prijedlog koji poziva na oporezivanja tehnoloških kompanija koje posluju u Velikoj Britaniji kako bi se financirao rad regulatora.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 02. 2019. u 20:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Afera Cambridge Analytica, koja je obilježila 2018. godinu, mogla bi i trajno utjecati na Facebook i njegovo funkcioniranje.

Naime, britanski parlamentarci pozivaju na uvođenje strogog nadzora i hitnih akcija kako bi se spriječilo širenje dezinformacija na Facebooku.

Parlamentarni odbor za digitalnu kulturu, medije i sport zaključio je kako Mark Zuckerberg nije pokazao "vodstvo ili osobnu odgovornost" zbog pošasti lažnih vijesti.

Kako prenosi BBC, Facebook je navodno otvoren za uvođenje određene regulative.

Demokracija je ugrožena zbog zlonamjernog i stalnog ciljanja građana različitim dezinformacijama i personaliziranim "mračnim oglasima" iz neidentificiranih izvora, koji se pojavljuju na glavnim društvenim mrežama koje koristimo svaki dan, stoji u parlamentarnom izvještaju, piše Zimo.co.

Velike tehnološke kompanije podbacile su u svojoj dužnosti koju imaju prema korisnicima - da reagiraju na štetan sadržaj i poštuju pravo na privatnost, dodaju u izvještaju.

Parlamentarci, među ostalim, navode kako je potrebno uvesti etička načela za tehnološke kompanije čiju bi provedbu nadgledalo neovisno tijelo. Također, trebalo bi ih se moći prisiliti da uklone poznate izvore štetnog sadržaja kao i izvore dezinformacija.

No, možda je najzanimljiviji prijedlog koji poziva na oporezivanja tehnoloških kompanija koje posluju u Velikoj Britaniji kako bi se financirao rad regulatora.

Predsjednik odbora Damian Collins, koji je predvodio parlamentarna saslušanja u slučaju Cambridge Analytica, nije skrivao svoje nezadovoljstvo odnosom Facebooka i Marka Zuckerberga prema istrazi.

Čak i ako Mark Zuckerberg ne vjeruje da mora biti odgovoran prema britanskom parlamentu, odgovoran je milijardama Facebookovih korisnika diljem svijeta, rekao je Collins na predstavljanju izvještaja.

Podsjetio je kako Zuckerberg nije ni jednom stao pred britanske parlamentarce niti odgovorio na škakljiva pitanja vezana uz Cambridge Analyticu već je slao predstavnike koji nisu imali potpune informacije.

Kopirati
Drag cursor here to close