Interesi

Može li politika dovesti u pitanje proces digitalizacije u BiH?

Draško Milinović je rekao da nikakav politički utjecaj ne može dovesti u pitanje proces digitalizacije u BiH, niti staviti Agenciju u položaj da radi za bilo čiji interes, osim za interes građana.
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 03. 2023. u 10:05 Z. A.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je nezavisna agencija koja radi u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim aktima, jer samo na takav način može ispoštovati striktne procedure i pravila kako domaćeg zakonodavstva tako i međunarodnih propisa iz svoje nadležnosti, kojih je dužna da se pridržava - izjavio je generalni direktor Agencije Draško Milinović, u vezi s aktualnom temom prelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje.

Digitalizacija bez politike

Milinović je rekao da nikakav politički utjecaj ne može dovesti u pitanje proces digitalizacije u BiH, niti staviti Agenciju u položaj da radi za bilo čiji interes, osim za interes građana.

''U oblasti telekomunikacija i procesu digitalizacije ključna je suradnja BiH sa zemljama regije na čelu sa Srbijom, zbog koordinacije veoma složenih procesa koji prate ovu oblast'', naglasio je Milinović.

U priopćenju RAK-a se navodi da je Agencija u protekle dvije godine obavila niz konzultacija s javnim i komercijalnim emiterima i zainteresiranim stranama u ovom procesu i u skladu s tim je 2021. godine raspisan Javni poziv za dodjelu Dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini – MULTIPLEKS D, a u skladu sa svim važećim zakonskim i podzakonskim aktima.

Uvjeti javnog poziva

Dodaje se da je uvjetima javnog poziva bio predviđen rok od 45 dana za prijavu i na njega su se mogle javiti sve pravne osobe sa sjedištem u BiH registrirana za obavljanje djelatnosti iz oblasti telekomunikacija, a među kojima i dominantni telekom operateri bez ikakvih ograničenja.

''U studenom 2021. godine, u skladu s provedenim javnim pozivom, dodijeljena je Dozvola za MULTIPLEKS D i upotrebu radiofrekvencijskog spektra operateru Multipleksa D u svih devet digitalnih regija na teritoriji Bosne i Hercegovine'', navode iz RAK-a.

Napominju da su u proteklom periodu komercijalne TV stanice iskazivale interes za pristup MUX-u D ili u svih devet digitalnih regija ili regionalno, te sklopile komercijalne ugovore s Multipleks operaterom.

S obzirom na to da je kapacitet Multipleks-a D skoro u potpunosti popunjen, a u skladu s upitima emitera koji još nisu pristupili MUX-u D, Agencija će u narednom periodu iznaći rješenje za nastavak ovog procesa kako bi svi zainteresirani emiteri mogli prijeći na digitalno zemaljsko emitiranje'', navodi se u priopćenju.

Analogni signal

Treba napomenuti da je BiH jedina zemlja u Europi koja još nije okončala proces digitalizacije, ali i jedina zemlja koja i dalje vrši analogno emitiranje TV signala.

Proces digitalizacije, odnosno prebacivanja s analognog na digitalni signal, u Bosni i Hercegovini bi prema najoptimističnijim prognozama trebao startati sredinom ove godine, a implementacija bi trebala u tom slučaju biti okončana sredinom ili do kraja 2024. godine.

Direktor prijenosa i emitiranja (EPP) BHT-a Mensur Petrović ranije je rekao Klixu kako su svi javni emiteri u BiH su spremni i sada je potrebno okonča tender, izvrši valorizacija ponuda, odabere najpovoljniji ponuđač i da se onda krene u proces implementacije nabavljene opreme koja će svim građanima Bosne i Hercegovine donijeti brojne benefite.

Digitalizacija u BiH je trebala biti završena 2016. godine, a ovaj projekt u konačnici vrijedi cca. 30 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close