Laptop+tablet+knjiga

Microsoft razvija novi model Surfacea s dva ekrana – Centaurus!

U Microsoftu rade na uređaju s dva ekrana koji će se moći koristiti kao laptop, tablet ili digitalna knjiga, a na tržištu bi se mogao pojaviti već krajem ove godine.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 06. 2019. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme dok je Apple predstavljao prvi model iPada, internetom su kružile glasine o novom tipu uređaja koji priprema Microsoft, modelu prijenosnika Courier koji ima dva ekrana, no na kraju su ipak od odustali od njegova razvoja.

Nakon toga kružile su glasine o Andromedi, džepnoj verziji Surfacea, no kako sada stvari stoje, taj je projekt stavljen na čekanje, a Microsoftovi dizajneri i inženjeri okrenuli su se razvoju novog modela iz brenda Surface koji se razvija pod imenom Centaurus.

Ovaj uređaj ima dva ekrana osjetljiva na dodir i već se demonstrira Microsoftovim zaposlenicima, a na The Vergeu spominju velike redove u kojima čekaju zaposlenici kompanije kako bi vidjeli novi hardver s njihovim logom.

Prema nekim ranijim informacija, Centaurus će se moći koristiti kao klasičan laptop, ali i kao tablet ili digitalna knjiga te na njegovu razvoju blisko surađuju s Intelom (podsjetimo, Intel je također ranije prikazao neke prototipove uređaja s dva ekrana), javlja Zimo.co.

S novim uređajem Microsoft želi pokazati hardverskim partnerima kakve su mogućnosti uređaja s dva ekrana, ali i kakve su mogućnosti njihova nadolazećeg softvera – nove i moderne lite verzije Windowsa koja će biti prilagođena i za korištenje s dva ekrana.

Iako su sve informacija o Centaurusu i dalje u domeni glasina, informacije The Vergea kažu da njegovo lansiranje možemo očekivati već do kraja ove godine te će biti zanimljivo vidjeti konačan proizvod koji bi mogao promijeniti način na koji koristimo prijenosna računala.

Hardverske kompanije posljednjih godina sve više eksperimentiraju s dizajnom i razvojem prijenosnih računala, no većinom je riječ o skupim laptopima s dva ekrana (pri čemu je drugi ekran osjetljiv na dodir i može se, među inim, koristiti kao virtualna tipkovnica) koji nisu namijenjeni masovnom tržištu.

S Centaurusom stvari bi se mogle promijeniti te bi ovakav oblik hibridnih računala mogao postati zanimljiv većem broju korisnika, no pri tome veliku će važnost imati cijena samog uređaja jer ako bude preskup, teško će privući velik broj korisnika.

Kopirati
Drag cursor here to close