Nesmotrenost

Kod vozača e-romobila ozljede su češće nego kod biciklista

Pacijenti u američkim bolnicama sve češće prijavljuju ozljede nastale prilikom vožnje električnim romobilima, a trend je posebice izražen među mladima.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 01. 2020. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sveučilištu California u San Franciscu provedena je studija koja je uključila podatke iz bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama, a tiču se ozljeda nastalih kod vozača električnih romobila.

Prema podacima koji su objavljeni porast broja ozljeda povezanih s ovom vrstom prijevoza u četiri je godine (od 2014. do 2018.) porastao za 222% i dostigao 39 tisuća ozljeda. Od tog broja oko 3.300 ozlijeđenih pacijenata bilo je zadržano na liječenju.

Trećina pacijenata prijavila je ozljede glave, koje su pri vožnji romobilom dvostruko češće nego u slučaju vožnje bicikla. Porast broja ozljeda ubrzan je, pa je tako iz u 2018. godini u odnosu na 2017. bio udvostručen.

Najčešće su se u bolnice nakon nesreća povezanih s električnim romobilima prijavljivale mlađe osobe, u dobi od 18 do 34 godine, a dvije trećine nastradalih čine muškarci. Podaci iz ranijih istraživanja pokazali su da je tek manje od 5% ozlijeđenih vozača električnih romobila prilikom pada nosilo kacigu.

Od promatranih gotovo 40 tisuća ozlijeđenih osoba u navedene četiri godine, 27% njih zadobilo je frakture, 23% ogrebotine i udarce, a 14% posjekotine. 78% ozljeda zadobiveno je u urbanim sredinama.

Kao i porast broja ozljeda, tako je i njihova pojavnost u gradovima povezana sa sve većim brojem ovakvih osobnih prijevoznih sredstava u prometu, javlja Bug.

Udesi s električnim romobilima, vidjeli smo to prošloga ljeta, mogu biti i smrtonosni.

Autori studije kažu kako je moguće da je broj ozljeda još veći od službenoga, jer ponekad ljudi niti ne dođu u bolnicu ili pak ne prijave kako su pali upravo s električnog romobila.

Preporučuju i dodatna istraživanja, a svakako ističu važnost korištenja zaštitne opreme i uvođenje regulative koja bi učinila ovaj oblik prijevoza sigurnijim.

Kopirati
Drag cursor here to close