Tehnološka utrka

Kinezi priznali da zaostaju za američkim AI sektorom

Iako zaostaje za OpenAI-jem i Googleovim Geminijem, kineska fokusiranost na temeljne modele pokazuje znakove napretka, pri čemu Kina koristi Metin open-source model Llama 1 kao korak prema naprijed, primijetio je Triolo.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 04. 2024. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na nedavnom forumu Boao za Aziju, tijekom panel rasprave o generativnoj umjetnoj inteligenciji, Liu Cong, potpredsjednik iFlyteka, kineske AI tvrtke, istaknuo je jaz koji postoji između Kine i svjetskih lidera u području AI tehnologije. Naglasio je važnost neovisnog razvoja hardvera i softvera, s posebnim naglaskom na velikim jezičnim modelima (LLM).

Prema općem dojmu u Kini, postoji osviještenost o tome da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se sustigle globalne vođe u tom području, kako je istaknuo Cong, javlja TechTimes.

Veliki jezični modeli, koji su pokretački alati za dubinsko učenje u umjetnoj inteligenciji, kao što je ChatGPT, postali su ključni za različite zadatke kao što su sažimanje teksta, prevođenje i generiranje sadržaja.

Kineski LLM-ovi

Predsjednik iFlyteka također je istaknuo potrebu za kineskim LLM-ovima kako bi se smanjio jaz s američkim konkurentima. Unatoč izazovima, izrazio je optimizam u pogledu konkurentnosti svoje tvrtke do sredine tekuće godine.

Napori Kine da se uhvati korak sa Sjedinjenim Državama u utrci za vodstvo u području AI-a postaju sve vidljiviji, s tehnološkim divovima i startupima koji ulažu znatna sredstva u istraživanje i razvoj umjetne inteligencije.

Paul Triolo, stručnjak za tehnološku politiku i viši potpredsjednik za Kinu u tvrtki Dentons Global Advisors u Washingtonu, istaknuo je kako kineske tvrtke ocjenjuju svoj napredak u odnosu na ChatGPT, što ukazuje na značajno vodstvo SAD-a u području AI tehnologije.

Ipak ima napretka

Iako zaostaje za OpenAI-jem i Googleovim Geminijem, kineska fokusiranost na temeljne modele pokazuje znakove napretka, pri čemu Kina koristi Metin open-source model Llama 1 kao korak prema naprijed, primijetio je Triolo.

Iako zaostaje za SAD-om, kineske AI tvrtke slijede američki model razvoja, istaknuo je Triolo.

Izvješća sugeriraju da kineske tvrtke razvijaju i koriste velike jezične modele kako bi pokrenule sljedeće generacije AI tehnologija, što dodatno pojačava tehnološko rivalstvo između SAD-a i Kine.

Šefovi velikih kineskih tehnoloških kompanija podijelili su napredak u razvoju AI tehnologije. Cheng Yixiao, izvršni direktor Kuaishoua, otkrio je unapređenja u njihovom LLM-u, KwaiYii, koji nadmašuje GPT-3.5 i približava se GPT-4 u raznim aspektima.

Kopirati
Drag cursor here to close