Evo kako

Kako je moguće da ste na mobitel večeras nekoliko sekundi prije samog potresa dobili upozorenje?

Korisnici androida su večeras nekoliko sekundi prije samog potresa dobili upozorenje preko sustava zaštite.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 04. 2022. u 00:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je prvi put da korisnici ovog operativnog sustava na ovakav način bivaju obaviješteni o potencijalnim opasnostima. Obavijest je stigla nekoliko sekundi prije jakog potresa i iznenadila mnoge korisnike.

Uz obavještenje da se nalaze u potencijalno opasnom području, dobili su i upute kako da se ponašaju tijekom potresa.

Između ostalog, navedeno je da izađu iz kuća, zatvore plin, izađu ispred i izbjegavaju oštećene zgrade, piše portal televizije N1.

Android je nedavno na području Europe počeo slati upozorenja o potresima. Riječ je o sustavu koji se već neko vrijeme koristi u SAD-u. Riječ je o sustavu ShakeAlert kojeg su razvili američki seizmolozi. U Kaliforniji, gdje je sustav razvijen, postavljeni su brojni seizmometri, a što uvelike olakšava detektiranja potresa.

Video: Earthquake detection and alerts now on Android

Diljem svijeta, kao seizmometri mogu poslužiti Android mobiteli. Svi pametni telefoni dolaze s malenim akcelerometar koji mogu osjetiti signale koji ukazuju da bi se mogao dogoditi potres, objasnili su programeri Android sustava u predstavljanju ovog programa, piše Index.hr.

Ako akcelerometri na tisućama Androida na nekom području zabilježe trešnju algoritam u stotinki obradi podatke i šalje upozorenje. Ako telefon otkrije nešto za što misli da bi mogao biti potres, šalje signal poslužitelju za otkrivanje potresa, zajedno s grubom lokacijom gdje je došlo do potresa. Poslužitelj zatim kombinira informacije s mnogih telefona kako bi otkrio događa li se potres.

Ako serveri detektiraju jako puno takvih signala s relativno malog prostora, onda se pretpostavlja da je došlo do snažnijeg potresa. Pošto se potres širi koncentrično određenom brzinom, ovaj sustav ima vremena obavijestiti ljude koji žive dalje od epicentra da je došlo do trešnje.

Signal putuje puno brže od potresa i zbog toga su mnogi ljudi u Hrvatskoj obavijest o potresu dobili nekoliko sekundi prije nego što su ga osjetili.

Kopirati
Drag cursor here to close