Neusuglašena specifikacija

Digitalizacija u BiH kasni jer se emiteri ne mogu usaglasiti oko nabavke opreme

Ministarstvo je u suradnji s javnim servisima izradilo i dostavilo Vijeću ministara BiH materijale kako bi bile stvorene pravne, financijske i tehničke pretpostavke za realizaciju procesa digitalizacije, te je pokrenut proces nabavke opreme
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 06. 2021. u 13:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Nedžad Branković kazao je danas u obraćanju zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da proces digitalizacije u BiH nije okončan zbog neusuglašene specifikacije za nabavku opreme između sva tri javna RTV servisa.

Odgovarajući na zastupničko pitanje Aide Baručije (Nezavisni blok), Branković je podsjetio da je prvobitni rok za digitalizaciju u BiH postavljen za kraj 2010. godine, ali da je zbog neaktivnosti u tom procesu pomjeren za lipanj 2015. godine.

''Ministarstvo je u suradnji s javnim servisima izradilo i dostavilo Vijeću ministara BiH materijale kako bi bile stvorene pravne, financijske i tehničke pretpostavke za realizaciju procesa digitalizacije, te je pokrenut proces nabavke opreme za prvu fazu'', rekao je Branković.

Dodao je da je prva faza uspješno okončana i sistem pušten u rad krajem 2016. godine, a ministarstvo je objedinilo drugu i treću fazu kako bi ubrzalo cijeli postupak.

Branković je naveo da su predstavnici javnih RTV servisa u veljači 2020. godine Ministarstvu dostavili tehničku specifikaciju opreme za drugu i treću fazu digitalizacije, kao preduvjet za raspisivanje tendera.

''Međutim, nedugo potom jedan od javnih RTV servisa je zamijenio svog predstavnika u komisiji za javnu nabavku, pri čemu je naknadno utvrđeno da ne postoji suglasnost za tehničku specifikaciju između sva tri javna servisa'', istaknuo je Branković.

Naglasio je da je Ministarstvo više puta iniciralo sastanke s upravama sva tri javna servisa koji su i održavani, ali do danas nije zaprimilo usuglašenu tehničku specifikaciju s kojom bi krenulo u proces nabavke opreme.

Kopirati
Drag cursor here to close