U 'Argumentima'

Čović obećao hrvatski javni RTV servis do kraja godine

"Ključ za Bosnu i Hercegovinu je izići iz začaranog kruga nedostatka nedovoljnog povjerenja", apostrofira Čovič.
Vijesti / Politika | 12. 09. 2018. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, HNS BiH i hrvatski članPredsjedništva BiH bio je gost političkog magazina Argumenti na Našoj Tv, urednika i voditelja Milana Šutala, javlja Hrvatski Medijski Servis.

O motivima svoje ponovne kandidature za člana Predsjedništva Čović je kazao: „Procjena svih nas okupljenih u HDZ i HNS bila je da bi bilo prerizično da se moje ime izuzme iz kandidature jer već zadnjih godinu dana imamo najave da će u ime Bošnjaka i građanske opcije iz Sarajeva biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva. Moramo nastaviti gdje smo stali kada je u pitanju vanjska politika i euroatlantski put te preuređenje odnosa unutar BiH. Međutim, da smo usvojili izmjene Izbornog zakona, sukladno naputcima Ustavnog suda, onda bi situacija zasigurno bila drugačija kada je u pitanju kadroviranje od strane HDZ-a.“


Na upit o tome je li ključ za osiguravanja legitimnog predstavljanja Hrvata u svim tijelima vlasti u uspostavi hrvatske izborne jedinice Čović je kazao da je to točno te da su predstavnici hrvatskoga naroda bili jedini predlagači izmjena Izbornog zakona koji bi osigurao legitimno predstavljanje jednog, drugog i trećeg konstitutivnoog naroda, ali da se u tome, nažalost, nije uspjelo. Također, jedini razlog zbog kojega nismo dobili kandidatski status za članstvo u EU i aktivaciju MAP-a je upravo neusvajanje izmjena Izbornog zakona.

Ne postoji osovina Dodik- Čović

Upitan ostoji li realna opasnost od ponovnog formiranja tzv. „platforme“, Čović odgovara da zasigurno postoji dio onih koji preferiraju pozicije koje koje ustavno pripadaju Hrvatima, a istovremeno za sve u BiH optužuju HDZ i HNS nazivajući ih pri tom rušiteljima države. Ovaj put je situacija nešto drugačija jer teško da će naći sugovornike iz hrvatskih stranaka ako bi željeli takvo nešto uraditi.

Sarajevski mediji pretežno govore o tome da bi „osovina“ Čović i Dodik u Predsjedništu predstavljala opasnost za opstojnost Bosne i Hercegovine, a Čović na takve „optužbe“ odgovara da spomenuta osovina uopće ne postoji. „To je dio strategije onih koji bi u Predsjedništvu željeli imati dvije ruke“

„Ako bi zavladala ta famozna građanska država, dva entiteta zasigurno bi se razdvojila, tu nema više nikakvih tajni, a mi nismo za takav projekat niti ćemo dozvoliti da se on dogodi“.

Čović je, odgovarajući na pitanja novinara, naglasio da je prilika za Bosnu i Hercegovinu u prvih pet mjeseci sljedeće godine dobiti kandidatski status jer će nakon europskih izbora doći neka nova administracija u Bruxellesu koja zasigurno neće imati ovoliko sluha za Bosnu i Hercegovinu i njene probleme.

Bez izbora legitimnog predstavnika Hrvata u Predsjedništvo BiH imat ćemo ustavnu krizu

Na konkretno pitanje kako će se formirati Dom naroda FBiH Čović kaže da će se, ukoliko dođe do izbora legitimnog hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH te stvari ubrzo vrlo lako definirati uz mentorstvo međunarodnih predstavnika, a razgovori na tu temu i danas se vode. U suprotnom, naglasio je imat ćemo ustavnu krizu.

Čović je pozvao sve Hrvate da iziđu na izbore bez obzira za koga glasali te da se tako pošalje jedna snažna poruka svima onima koji malo drugačije vide poziciju Hrvata u BiH.

Hrvatski kadrovi dobro radili

Rasprava se potom preusmjerila na ocjenjivanje rada hrvatskih kadrova u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na entitetskoj razini. Dragan Čović je kazao da zamjera pojedinim ministrima što se nisu trudili da budu više medijski eksponiraniji što bi zasigurno pridonijelo i tome da javnost vše prizna i valorizira njihov rad. Posebno je pohvalio rad ministrice financija FBiH Jelke Miličević koja je uspjela osigurati da u mjestima gdje Hrvati žive više nema proračunskog deficita.

Upitan o mogućoj uspostave javnog RTV servisa na hrvatskome jeziku o kojemu se priča već gotovo tri desetljeća te kakvi su izgledi da do njegove uspostave dođe, Čović je kazao da je upravo pitanje javnog RTV sustava jedna stavka zbog koje je najviše kritiziran njegov rad i rad njegove stranke, a pri tom se zaboravlja da takvi prijedlozi ne mogu dobiti potrebnu većinu u Parlamentu zbog onih koji kažu „nikada vi to nećete dobiti“.

„Sada tražimo druga rješenja te mogu kazati da ćemo kroz 3-4 mjeseca imati potpuno završen pravni okvir u kojem odluku neće morati donositi Parlament BiH te ćemo imati servis koji će imati funkciju javnog RTV sustava.“

Na pitanje mogu li Hrvati uvjetovati formiranje vlasti na svim razina sa ispunjenjem nekih konkretnih zahtjeva koje bi stavili pred partnere, Čović ponovno apostrofira nužnost izbora legitimnog predstavnika iz reda hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH. -Moramo drugačije pristupitu formiranju vlasti nego prije četiri godine, trebamo iste stranke i na entitetskoj i na državnoj razini kako ne bi došlo do disbalansa i stalnih kriza.

Dvije milijarde u cestovnu infrastrukturu u Hercegovini

„Ključ za Bosnu i Hercegovinu je izići iz začaranog kruga nedostatka nedovoljnog povjerenja“, apostrofira Čovič.

Na koncu emisije govorilo se i o tome kako potaći investiranje u gospodarstvo i ubrzati izgradnju cestovne infrastrukture kako bi se smanjilo iseljavanje ljudi iz BiH. Čović ističe da je ključ razvoja aluminijska industrija, pa je tako od iznimnog i strateškog značaja stabilizirati mostarski Aliminiji jer je cijela aluminijska industrija vezana na njega. Dotaklo se i teme razvoja turizma, te je zaključeno da se mora ulagati u razvoj turističke infrastrukture kako bi se zadržao kontinuirani rast. Čović je također najavio intenzivna ulaganja u cestovnu infrastrukturu u Hercegovini u naredne dvije godine kazavši kako će u tu namjene biti investirano oko 2 milijarde maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close