Izložba o robotici i umjetnoj inteligenciji

Utopije i histerije vezane uz humanoidne robote i umjetnu inteligenciju

Robotika i umjetna inteligencija utječu na sva područja naših života
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 12. 2020. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tehnološki napredak u svijetu odvija se ubrzano, kompjuteri komponiraju simfonije i upravljaju tramvajima. Roboti i umjetna inteligencija su našli svoj put i u naše domove. O potencijalu i rizicima njihove upotrebe se još uvijek veoma malo zna.

Interaktivna i multimedijalna izložba "Umjetna inteligencija?" u Tehničkom muzeju u Beču pojašnjava jednu od najvećih tema 21. stoljeća. Posjetiteljima predstavlja utopije i histerije vezane uz humanoidne robote i umjetnu inteligenciju i potiče na diskurs o tome u koje svrhe će se ova inovativna tehnologija u budućnosti koristiti te u kojoj mjeri se čovječanstvo može osloniti na robote.

  / Tehnički muzej u Beču

"Robotika i umjetna inteligencija utječu na sva područja naših života, a ubuduće će to činiti još više. Novi alati i saznanja umjetne inteligencije podržavaju nas u borbi protiv klimatske krize", objasnila je austrijska ministrica za zaštitu klime Leonore Gewessler pri otvorenju izložbe. Postavlja se pitanje, kako iskoristiti robote i autonomne sustave u današnjem vremenu velikih društvenih i tehnoloških promjena.

Na pet katova muzeja predstavljena je interakcija mašina i čovjeka, način funkcioniranja umjetne inteligencije te kako ona mijenja našu svakodnevnicu. Istražen je potencijal kao i mogućnosti koje se nude za oblasti mobilnosti i razvoja grada.

  / Tehnički muzej u Beču

Neki od izložbenih predmeta su desetorostruko uvećan "mozak od stakla" koji pokazuje protok informacija u ljudskom mozgu, moderni robot „Cruzr“ kao i njegovi preci iz 18. stoljeća te ikonični prikaz neuronske mreže - jedinstven u svijetu.

Izložba je nastala u saradnji muzeja sa Austrijskim ministarstvom za zaštitu klime, okoliša, energije, mobilnosti, inovacije i tehnologije ostaje otvorena do ljeta 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close