Hyundaijev patent

Automobili će se otključavati i pokretati korištenjem otiska prsta

Umjesto klasičnog otključavanja bit će dovoljno samo staviti prst na senzor postavljen na kvaku, odnosno za pokretanje bit će dovoljno samo dodirnuti posebnu tipku u kojoj je također ugrađen senzor za otiske prstiju.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 12. 2018. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih godina biometrija je u potpunosti zamijenila klasičan način otključavanja pametnih telefona korištenjem PIN-ova i šifri. Umjesto upisivanja četveroznamenkastog broja, danas je dovoljno pogledati telefon ili prisloniti prst na senzor i uređaj će se odmah otključati.

Sličnu tehnologiju u budućnosti, čini se, možemo očekivati i u automobilima, a jedna od prvih kompanija koja počinje s implementacijom biometrije u svoja vozila je Hyundai.

Na automobilskom sajmu koji je prošlog tjedna održan u Kini ova kompanija najavila je kako će u modelu 2019 Santa FE senzor za otiske prstiju biti postavljen na kvaku za otvaranje vrata te na tipku za pokretanje vozila – dakle bit će dovoljno samo postaviti prst na kvaku i vrata će se odmah otvoriti, a umjesto s ključem, vozilo će se moći pokrenuti dodirom prsta, piše Zimo.co.

Senzori, naravno, neće biti ograničeni samo na jedan otisak prsta, već će moći pamtiti više otisaka prstiju, što je prikladno ako više ljudi u obitelji ili u kompanijama vozi isti automobil. Automobil će prema otisku prsta znati koja je osoba za upravljačem te će prema njoj podesiti sve postavke u automobilu – od pozicije sjedala i volana do temperature u vozilu koja odgovara toj osobi itd.

Na početku će opcija korištenja biometrije biti dostupna samo na kineskom tržištu, no vjerojatno će se pojaviti i na automobilima namijenjenim drugim tržištima

. Kada je u pitanju biometrija i otključavanje telefona i automobila dodirom prsta, postavlja se i pitanje sigurnosti kako se ne bi dogodilo da netko samo prislonio prst na kvaku i tipku za paljenje i ukrao automobil – iz Hyundaija kažu kako stopa pogreške njihovog senzora iznosi 1:50.000, što je ista stopa pogreške kao i na Appleovim uređajima, piše Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close