Kršenje patenta

Apple iz prodaje povlači dva nova modela pametnih satova

U SAD-u ova dva modela moći će se kupiti još nekoliko dana, nakon čega se povlače iz prodaje.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 12. 2023. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je u rujnu ove godine predstavio dva nova modela pametnih satova - Apple Watch 9 i Apple Watch Ultra 2 od kojih imaju velika očekivanja na tržištu, pogotovo tijekom ovog blagdanskog šoping razdoblja kada će mnogi sebi ili drugima pokloniti upravo jedan od pametnih satova Cookove kompanije.

No tko god u SAD-u želi kupiti ove modele, morat će požuriti jer će ih Apple ovaj tjedan povlači s američkog tržišta. Razlog je tužba za kršenje patenata tehnologije za očitavanje krvi u kisiku koju je protiv njih podigla kompanija za razvoj medicinske tehnologije Masimo.

Krađa tehnologije

Ova je tvrtka optužila Apple da su privukli njihove zaposlenike te im ukrali spomenutu tehnologiju koju su implementirali u svoje uređaje, a još prije dva mjeseca izvršni direktor Masima Joe Kiani rekao je kako je spreman za pregovore s Appleom.

Dogovor nije postignut, a u listopadu je američka Međunarodno trgovinska komisija donijela odluku prema kojoj bi mogli zabraniti prodaju spomenuta dva uređaja u SAD-u.

Treba naglasiti kako konačna odluka još nije donesena te bi je do Božića trebala objavili Bidenova administracija čiji predstavnici kažu da pažljivo uzimaju u obzir sve faktore ovog slučaja.

Ako pokažu palac dolje Appleu, od 26. prosinca na snagu bi stupila zabrana prodaje Apple Watcha Series 9 i Ultra 2 koja bi vrijedila samo za područje SAD-a, tako da bi ovi satovi i dalje bili dostupni na drugim tržištima.

Pauziranje već ranije

Apple će i prije stupanja ove odluke na snagu pauzirati prodaju ova dva sata i to nakon 21. prosinca na webu, a nakon 24. prosinca i u trgovinama, dok bi u prodaji ostali drugi modeli poput Watcha SE, koji ne koristi spomenutu tehnologiju, javlja Zimo.

Dobra vijest za ovu kompaniju je što će većina ljudi koja namjerava kupiti novi Apple Watch to napraviti prije 24. prosinca, dok je općenito početak svake godine najslabija potražnja za njihovim uređajima tako da potencijalno stupanje ove zabrane na snagu kratkoročno neće toliko naštetiti kompaniji.

Ipak, kako smatra Ryan Reith iz analitičke kompanije IDC, pitanje je što će biti s korištenjem ove tehnologije u budućim uređajima, odnosno hoće li Apple na vrijeme postići nagodbu ili će morati pronaći neko novo rješenje koje će implementirati u svoje pametne satove.

A upravo su pametni satovi i drugi nosivi uređaji poput slušalica u centru Appleovih planova za sljedeću godinu, smatra jedan od novinara s najboljim vezama u kompaniji Mark Gurman.

Iako će Apple i dalje najviše zarađivati od prodaje telefona, u 2024. kompanija će staviti veći naglasak na promoviranje drugih tehnologija i proizvoda iz kategorije nosivih uređaja, ali i jednog potpuno novog proizvoda - naočala za virtualnu stvarnost Vision Pro.

 

Kopirati
Drag cursor here to close