E moj Donalde ...

Nakon Huaweija, Trump želi srušiti i Xiaomi

U naredbi o stavljanju Xiaomija na posebnu crnu listu stoji da je ta tvrtka "povezana s komunističkom vojskom Kine", odnosno da je to vojna tvrtka što naravno nije dokazano.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 01. 2021. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjim danima svoje vlasti, Trumpova administracija je odlučila oštro stati na kraj mnogim stvarima iz Kine.

Prvo su još nekoliko aplikacija zabranili u SAD-u, a sada im se nakon "pobjede nad Huaweijem" na putu našao i Xiaomi.

Xiaomi je inače treći najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu te je iznimno popularan i na našim prostorima zbog toga što nudi odličan omjer uloženo-dobiveno, a sada je izgleda na meti skoro pa bivšeg predsjednika.

Donald Trump je Huawei dodao na tzv. "entity list" na kojoj se nalaze sve tvrtke koje nemaju pravo surađivati s američkim tvrtkama.

Trenutno, Xiaomi je na listi tvrtki koje su navodno povezane s vojskom Narodne Republike Kine. U naredbi o stavljanju Xiaomija na posebnu crnu listu stoji da je ta tvrtka "povezana s komunističkom vojskom Kine", odnosno da je to vojna tvrtka što naravno nije dokazano.

Tako je Xiaomi za sada na crnoj listi odnosno Trumpova administracija je naredila da se američki investitori povlače iz te tvrtke, odnosno da rasprodaju svoje dionice u njoj.

Iako za sada nije u potpunosti zabranjena suradnja Xiaomija s američkim tvrtkama, Trumpova administracija se nada da će ovom naredbom potaknuti sve investitore da se povuku iz suradnje, a samim time i tvrtke će prekinuti suradnju te bi se na drukčiji način ponovila priča s Huaweijem.

Za Huawei su Trump i ekipa barem imali opravdan razlog jer je umiješan u izgradnju infrastrukture za telekomunikacije, ali Xiaomi za sada nema nikakve veze s kineskom industrijskom, zračnom, kemijskom ili telekomunikacijskom opremom.

Hoće li se ponoviti Huaweijeva situacija i za Xiaomi za sada se ne zna. Uvelike tu ovisi sada i rasplet situacije u Washingtonu.

Xiaomi je, kako piše Bajtbox, tijekom petka izdao službenu objavu za medije u kojoj daju do znanja da nemaju apsolutno nikakve veze s vojskom kineske komunističke partije.

Tvrtka Xiaomi poštuje zakone i posluje u skladu sa zakonima i pravnim regulativama na svim poslovnim tržištima. Tvrtka naglašava da su njeni proizvodi i usluge namijenjeni za građansku i komercijalnu upotrebu. Nadalje, tvrtka nije u vlasništvu, nije pod kontrolom i nije povezana s kineskom vojskom te nije „komunistička kineska vojna kompanija“, kako je Zakon o odobrenju nacionalne obrane (National Defense Authorization Act – NDAA) naziva.

Tvrtka će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitila svoj interes te interes dioničara.

U ovom trenutku tvrtka razmatra potencijalne posljedice ovog događaja kako bi osigurala potpuno razumijevanje njegovog utjecaja na grupu. Tvrtka će osigurati daljnje objave sukladno potrebama.

Kopirati
Drag cursor here to close