MSS

Rusi šetaju Svemirom

Planirano je da svemirska šetnja traje 6 sati i 37 minuta.
Sci-Tech / Svemir | 19. 04. 2023. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski kozmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin započeli su danas prvu šetnju Svemirom u ovoj godini, kako bi otišli su u svemir s Međunarodne svemirske postaje (MSS), kako bi premjestili uređaje za reguliranje toplote s jednog modula na drugi, javljaju ruski mediji.

Prema objavi Roskosmosa, u 4:41 po moskovskom vremenu kozmonauti su otvorili izlazni otvor modula "Pretraga" na ruskom segmentu MKS i počeli se penjati na vanjsku površinu postaje.

Planirano je da svemirska šetnja traje 6 sati i 37 minuta.

Zadatak kozmonauta je da prenesu dodatni radijacijski izmjenjivač toplote (RTOd) pomoću ERA manipulatora s modula "Zora" na modul "Nauka".

Prokopjev i Petelin će morati da otkače električni kabl između RTOd-a i modula "Zora" i demontiraju utikače s priključnog uređaja na radijatoru.

Nakon toga kozmonauti će promatrati prebacivanje RTO manipulatorom ERA sa modula "Zora" na modul "Nauka".

Oni će ugraditi i adapter za manipulator ERA na zračnu komoru na modulu Rassvet i ukloniti utikače s priključnog uređaja na modulu "Nauka".

Zatim će Prokopjev i Petelin obaviti mehaničko i hidraulično spajanje RTOd-a na modul "Nauka" i povezati ga električnim kablom s radijatorom.

Manipulatorom ERA će upravljati kozmonaut Andrej Fedjajev sa MSS.

Šetnja svemirom je prethodno dva puta odlagana zbog tehničkih problema.

Za Prokopjeva će ovaj izlazak biti četvrti u karijeri, a za Petelina drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close