Izvanzemaljci?

Organizacija Stephena Hawkinga detektirala je nepoznate signale u svemiru

Sci-Tech / Svemir | 03. 09. 2017. u 14:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Astronomi u potrazi za znakovima izvanzemaljskih civilizacija detektirali su 15 snažnih radio signala koji dolaze iz patuljaste galaksije udaljene 3 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje.

Izvor ovih signala, koje nazivaju brzim radio praskovima, je nepoznat. Neki spekuliraju da dolaze iz crnih rupa ili rotirajućih neutronskih zvijezda s ekstremno jakim magnetskim poljima. Drugi pak predlažu puno zanimljiviju ideju – da su to signali s izvanzemaljskih letjelica. Otkriće je objavljeno na stranici Astronomer’s Telegrama.

Izvor prvi put otkriven 2012.

Signale su zabilježili pripadnici projekta Breakthrough Listen, 100 milijuna dolara vrijedne inicijative da se pronađu znakovi inteligentnog života u svemiru koju su pokrenuli Stephen Hawking i ruski internetski milijarder Jurij Milner. Prethodno je uhvaćeno 20-ak brzih radio praskova. Budući da traju samo po nekoliko milisekundi, a radio teleskopi u određenom trenutku mogu promatrati samo maleno područje neba, zabilježeno je ponavljanje signala samo s jednog od izvora, piše Telegram.hr.

Taj izvor, poznat kao FRB 121102, otkriven je 2012. godine i nalazi se u patuljastoj galaksiji oko 3 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje. Sada je s istog izvora zabilježeno još 15 novih signala, i to na višoj frekvenciji nego prije (premda još nije jasno što promjena frekvencije znači kada je riječ o ovim misterioznim događajima).

Veća preciznot nego ikad prije

''Osim što je potvrđeno da je izvor signala novi, visoka rezolucija podataka koje je prikupio instrument Listen omogućit će mjerenja karateristika ovih misterioznih prasaka s većom preciznošću nego što je to ikad prije bilo moguće'', rekao je istraživač projekta Breakthrough Listen Vishal Gajjar, koji je otkrio ovu pojačanu aktivnost.

Andrew Siemion, direktor Bereleyjeva istraživačkog centra SETI i programa Breakthrough Listen, rekao je: “Bilo da ustanovimo da su ovi brzi praskovi znakovi izvanzemaljske tehnologije ili da ustanovimo da nisu, Breakthrough Listen će pomoći pogurati nas na granice novog i brzorastućeg razumijevanja svemira oko nas”.

Kopirati
Drag cursor here to close