Oleg Kononenko

Oboren svjetski rekord: Ruski kozmonaut najduže vremena proveo u svemiru

Kononenko je oborio rekord u 9.30, rekao je Roskosmos. Očekuje se da će 5. lipnja ruski kozmonaut u svemiru provesti ukupno 1000 dana, a do kraja rujna trebao bi tamo biti 1110 dana.
Sci-Tech / Svemir | 04. 02. 2024. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski kozmonaut Oleg Kononenko je u nedjelju oborio svjetski rekord za ukupno vrijeme provedeno u svemiru, nadmašivši svog sunarodnjaka Genadija Padalku, koji je u orbiti proveo više od 878 dana, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Kononenko je oborio rekord u 9.30, rekao je Roskosmos. Očekuje se da će 5. lipnja ruski kozmonaut u svemiru provesti ukupno 1000 dana, a do kraja rujna trebao bi tamo biti 1110 dana.

''Letim u svemir kako bih radio ono što najviše volim, a ne kako bih postavljao rekorde, rekao je Kononenko za rusku novinsku agenciju TASS iz Međunarodne svemirske postaje (ISS), oko 423 kilometara iznad Zemlje, prenosi Hina.

''Ponosan sam na sva svoja postignuća, no ponosniji sam da rekord za ukupno trajanje ljudskog boravka u svemiru i dalje drži ruski kozmonaut'', dodao je.

Pedesetdevetogodišnjak je prvo mjesto oduzeo Padalki, koji je u svemiru proveo ukupno 878 dana, 11 sati, 29 minuta i 48 sekundi, prema Roskosmosu.

Sovjetski Savez je u ranim godinama svemirske utrke zapanjio zapad nakon što mu je 1957. prvome pošlo za rukom lansirati satelit Sputnjik 1 u Zemljinu orbitu, a zatim je sovjetski kozmonaut Jurij Gagarin postao prvi čovjek koji je otputovao u svemir 1961.

Međutim, nakon raspada SSSR-a 1991., ruski svemirski program se suočio s ogromnim manjkom financijskih sredstava te korupcijom.

Dužnosnici su se za vrijeme predsjednika Vladimira Putina u više navrata obvezali da će obnoviti ruske svemirske programe, no prema dužnosnicima i svemirskim analitičarima, i dalje postoje ozbiljne poteškoće.

Kopirati
Drag cursor here to close