Tehnologija ode daleko

Nokia i NASA testirati će 4G LTE mrežu na Mjesecu

Iskustva iz misije IM-2 koristit će se unutar NASA-inog programa Artemis za razvoj održivih operacija na Mjesecu do 2030. godine i pripremu za misije na Mars.
Sci-Tech / Svemir | 17. 03. 2023. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Nokia / Lunarni lender i rover koji će biti lansirani u sklopu misije IM-2

Zajedno s NASA-om, Intuitive Machines, Lunar Outpost i SpaceX, Nokia planira ove godine lansirati rover i lender kasnije za dvotjednu misiju IM-2.

NASA je Nokiji dodijelila ugovor za misiju 2020. godine u sklopu programa svemirske agencije Tipping Point, koji podržava tehnologije razvijene u industriji koje će koristiti budućem istraživanju svemira.

Nokia je rekla da će misija IM-2 biti prva mobilna 4G LTE mreža na Mjesecu, s ciljem dokazivanja da se zemaljske mobilne tehnologije mogu koristiti za pružanje povezivosti u budućim lunarnim misijama, javlja Mreža.

Poseban odabir za misiju

LTE je posebno odabran za misiju jer je “LTE/4G dobro uspostavljen u zemaljskim mrežama, pruža izvrsne performanse i ekonomiju razmjera te ispunjava početne zahtjeve misije.

Također, LTE/4G ima dobro definiran put do 5G. Nokijina lunarna mreža sastoji se od LTE bazne stanice s integriranim funkcijama Evolved Packet Core (EPC), LTE korisničke opreme, RF antena i softvera za kontrolu rada i održavanja (O&M) visoke pouzdanosti”, naveo je voditelj laboratorija za istraživanje poslovne i industrijske automatizacije u Nokia Bell Labsu Thierry E. Klein.

Klein je objasnio da će LTE bazna stanica imati integrirane EPC mogućnosti i pasivni antenski sustav, te će biti postavljena na lunarni lender tvrtke Intuitive Machines. LTE korisnička oprema, koja uključuje višesmjernu antenu, bit će postavljena na rover.

Rover na Mjesec preko lendera

Rover će stići do Mjeseca preko lendera i bit će autonomno postavljen kada stigne na površinu Mjeseca. Zatim će LTE veza povezati lander i rover kako bi se postigla povezanost na Mjesecu.

LTE mreža će omogućiti dvosmjernu komunikaciju u stvarnom vremenu između rovera i landera. Ciljevi rovera su “prvo testirati komunikaciju na vrlo maloj udaljenosti do nekoliko stotina metara, a drugo testirati komunikaciju većeg dometa s dometom od dva do tri kilometra od lendera.

Nokijin rover Lunar Outpost slat će video i telemetriju u stvarnom vremenu u kontrolni centar misije Intuitive Machines.

Iskustva iz misije IM-2 koristit će se unutar NASA-inog programa Artemis za razvoj održivih operacija na Mjesecu do 2030. godine i pripremu za misije na Mars.

 

Kopirati
Drag cursor here to close