Zora sviće, dan se budi

Možete li pogoditi gdje je snimljena ova fotografija?

Internetom se proširila fotografija svitanja sunca na jednom jako, jako udaljenom mjestu...
Sci-Tech / Svemir | 03. 12. 2019. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internet i društvene mreže omogućili su nam pristup sadržaju brojnih fotografa diljem svijeta te se možemo diviti njihovim fantastičnim fotografijama, putopisima, oku za detalje koje inače ne bismo primijetili, osjećaju za perspektivu i slično.

No, bez obzira na to koliko je neko fantastičan fotograf, vjerojatno se ne može pohvaliti s tako cool radnim mjestom kao Doug Ellison. Naime, dok neki fotografi snimaju pejzaže, vjenčanja i slično, Ellison je fotograf – Marsa!

Tako barem piše na njegovu profilu na Twitteru, na kojem ga prati gotovo 13 tisuća ljudi (i koji je, nažalost, zaključao). On u NASA-i radi sa znanstvenim timom i ekipom koja upravlja roverom Curiosity te je njegov zadatak upravljanje kamerama na roveru. Dakle, iako nije na Marsu, sa Zemlje kontrolira rover i kamere na njemu kako bi snimio što bolje fotografije, prenosi Zimo.co.

Na stranicama NASA-e mogu se pronaći brojne fotografije snimljene kamerama Curiosityja, a Ellison je na svom Twitteru posebno izdvojio jednu fotografiju za koju je napisao da je najdraža fotografija koju je imao privilegiju snimiti. Riječ je o svitanju zore na Marsu, a na prvi pogled mogli bismo reći da je snimljena i na našem planetu, a ne na milijunima kilometara dalekom krateru Gale. Fotografija je snimljena prošle subote, desnom navigacijskom kamerom.

Curiosity Mars istražuje još od 2012. i na Zemlju je poslao gomile fotografija kojima nas je upoznao s površinom i izgledom Crvenog planeta. Ipak, fotografija koju je na Twitteru podijelio Ellison zaista se čini posebna te pokazuje da se svitanje zore na Marsu ne razlikuje previše od jutarnjeg buđenja na našem planetu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close