Svemirska bitka za Zemlji

Dio zaposlenika dao otkaz u Blue Originu i otišao u SpaceX

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci najmanje jedanaest visokorangiranih zaposlenika Blue Origina, uključujući direktore, inženjere i menadžere, napustilo je kompaniju.
Sci-Tech / Svemir | 24. 08. 2021. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uspješnog svemirskog leta Jeffa Bezosa prije nešto više od mjesec dana, očekivali bi da će situacija u Blue Originu biti optimistična te da će pripremati nove projekte i svemirske letove.

No kako prenose medije, trenutačno su u prvom planu te kompanije dvije stvari - tužba koju su podigli protiv NASA-e te otkazi.

Naime, tijekom proteklih nekoliko mjeseci kompaniju je napustilo više direktora, menadžera i inženjera, pri čemu Bezosa najviše boli činjenica da mali dio onih koji više nisu na njegovoj platnoj listi sada radi za njegova najveća konkurenta, Muskov SpaceX.

Najjača, odnosno najpoznatija imena koja su se zahvalila Bezosu uključuju bivšeg NASA-inog astronauta Jeffa Ashbyja, Boba Essa i Steva Bennetta, starijeg potpredsjednika programa lansiranja New Sheparda.

Ono što je posebno zanimljivo je da su ljudi nastavili napuštati kompaniju i nakon uspješno obavljenog leta u svemir s ljudskom posadom.

Iako se to na prvi pogled čini zabrinjavajućim, iz Blue Origina pokušavaju smiriti situaciju i naglašavaju da nije neuobičajeno da zaposlenici traže nove izazove i poslove u ovoj “iznimno konkurentnoj industriji te zbog pritisaka nastalih pandemijom”. Broj odlazaka puno je manji u odnosu na nove zaposlenike pa je tako samo u 2020. zaposleno 850 novih ljudi., dok se ove godine tim proširio s još oko 650 ljudi.

Zanimljivo, Blue Origin je nakon uspješnog Bezosovog leta svojim zaposlenicima isplatio bonus od 10 tisuća dolara, javlja Zimo.

Tada su naglasili kako taj bonus nema veze s odlascima zaposlenika, odnosno to nije način s kojim ih žele motivirati da ostanu u kompaniji, već su im tako željeli izraziti zahvalnost za sav rad i trud koji su uložili i koji se isplatio.

No usprkos velikom uspjehu i prvom letu u svemir, Blue Origin ove je godine doživio i jedan veliki poraz.

NASA je ugovor za razvoj svemirske letjelice za slijetanje na Mjesec vrijedan skoro 3 milijarde dolara dala samo SpaceX-u, dok se ranije govorilo da bi i Bezosova kompanija trebala sudjelovati u razvoju letjelice. Blue Origin sada je tužio NASA-u, a ta bi tužba čak mogla dodatno usporiti pokušaj američke svemirske agencije da se vrati na Mjesec.

 

Kopirati
Drag cursor here to close