Lažne diplome

VIDEO | Visoko obrazovanje pod povećalom inspekcije

Inspekcija RS, na poziv resornog entitetskog ministra, počela je pojačanu kontrolu visokoškolskih ustanova, koja traje i danas.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 04. 2023. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je, zbog sumnje da su prodavali fakultetske diplome, uhićeno 11 osoba - dekana, rektora i profesora privatnih sveučilišta, te pretresen veći broj ovih ustanova, njih trenutno kontrolira i inspekcija, potvrđeno je za BHRT.

Javnost bi, zatim, mogla dobiti brojne odgovore, uključujući i one koji se odnose na daljnji rad ovih fakulteta.

Da se diploma može kupiti na benzinskoj postaji, da je jedna od kupljenih i ona za inženjera građevinarstva, da je na određenim sveučilištima moguće steći akademsko zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana, naveo je, između ostalog, glavni tužitelj Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić, sumirajući rezultate akcije "Klaster". Uslijedila je reakcija akademske zajednice.

Akademska zajednica protiv tužitelja

"Poštujući, prije svega, ustavno načelo prezumpcije nevinosti svakog lica u krivičnom postupku, Senat Univerziteta najoštrije osuđuje sva nezakonita i nemoralna ponašanja pojedinaca i visokoškolskih ustanova u procesu sticanja stručnih i akademskih zvanja. Ovakve pojave, koje imaju teške i dalekosežne posljedice za društvo i visoko obrazovanje, moraju biti najoštrije sankcionirane", Priopćeno je iz Senata Univerziteta u Banja Luci.

Šest banjalučkih profesora, u otvorenom pismu upućenom akademskoj zajednici Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, podržalo je akciju “Klaster”, kojom su obuhvaćeni privatni univerziteti i njihovi zaposleni, osumnjičeni za prodaju diploma, naglašavajući da bi najopasnije bilo da se, iz nekog razloga, ova ozbiljna afera zataška.

Inspekcija RS, na poziv resornog entitetskog ministra, počela je pojačanu kontrolu visokoškolskih ustanova, koja traje i danas.

"Mi moramo voditi računa da ne zadiremo u procese koje provode pripadnici SIPA-e u vezi sa ranije izvedenom akcijom 'Klaster'. Naše kontrole se, prvenstveno, odnose na organiziranje nastavnog procesa, upis studenata, vođenje svih evidencija, evidenciju o izdatim ispravama - diplomama, koje su, u ovom slučaju, u najvećoj žiži javnosti", kaže Dušanka Makivić iz Inspektorata RS.

Uvođenje reda u obrazovanje

Odvjetnik Milan Petković suglasan je da treba zavesti red u oblast visokog obrazovanja, uz naglašeno podsjećanje da je to zadatak, prije svih, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, koja očigledno ima propuste u radu, javlja BHRT.

"Ako imamo studenta koji ima završen taj fakultet, odnosno koji je stekao zvanje na tom fakultetu, mi ne možemo osporavati njegovu diplomu jer je on stekao diplomu na akreditiranom univerzitetu. Znači, najveća odgovornost jeste na Agenciji za akreditaciju Bosne i Hercegovine koja u proteklom razdoblju nije dobro radila svoj posao", smatra Petković.

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine Enes Hašić odbacuje optužbe na račun Agencije kojom rukovodi.

"I Agencija sama ne može skoro ništa jer, pored Agencije, na obrazovnom prostoru, odnosno u vlasti Bosne i Hercegovine, mi imamo 12 nadležnih obrazovnih vlasti - deset županija, Republiku Srpsku, Brčko distrikt plus Ministarstvo civilnih poslova koje koordinira sve te aktivnosti", tvrdi Hašić.

Afera "prodaja diploma" je, podsjetimo, vrhunac imala 21. veljače, kada su inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu upali na nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova, mahom iz Banja Luke. Uhićeno je tada 11 osoba - dekana, rektora i profesora privatnih univerziteta, a Sud BiH je odbio prijedlog Tužiteljstva za određivanje pritvora uhićenima u akciji "Klaster".

Na brojna pitanja javnost i danas čeka odgovore, uključujući i ono koje se odnosi na dalji rad sumnjivih fakulteta.

Kopirati
Drag cursor here to close