Lord Glumac nadmašen

Sveučilište u Mostaru se pohvalilo nagradama sumnjivog porijekla?

Dva certifikata "Sveučilište godine" i "Rektor godine" kojima se Sveučilište pohvalilo na vlastitoj stranici zapravo su kupljena putem interneta
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 03. 2023. u 22:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić se putem priopćenja pohvalio kako je Sveučilište u Mostaru dobilo titulu najboljeg sveučilšta, a on titulu najboljeg rektora za 2022. godinu.

''Laskavu titulu'' dodijelio mu je Međunarodni centar za istraživanje postignuća u obrazovanju (IARC). 

Međunarodni institut ili privatna tvrtka?

Kako se navodi u priopćenju, ''međunarodni stručnjaci i ocjenjivački odbor IARC-a analizirali su nastavu, istraživanje, znanstvena dostignuća, podršku studentima, međunarodnu suradnju te su zbog impresivnih dostignuća koje je Sveučilište u Mostaru postiglo tijekom posljednjih godina prepoznali ga kao Sveučilište godine 2022. u kategoriji 'Podrška studentima'.

Uz titulu ''Sveučilište godine'', IARC dodjeljuje i titulu ''Rektor godine'' gdje se evaluira menadžment, odnosno vodstvo Sveučilišta, nove inicijative i iskoraci koji su napravljeni pod vodstvom Rektora, njegov doprinos rastu i napretku Sveučilišta u ključnim kategorijama kao i njegova znanstvena, stručna djelatnost i javni utjecaj.

Foto: www.sumsova.ba / IARC dodijelio svjetsko priznanje Sveučilištu u Mostaru

Odmah nakon objave stigle su reakcije kako se radi privatnoj instituciji koja dodjeljuje ove diplome te kako se iste mogu naručiti i kupiti.

Među prvima je reagirao Dalibor Milas, doktor znanosti pastoralne teologije i socijalne etike.

Skandal ili izvrsnost?

''Kada sam jutros pročitao da je Sveučilište u Mostaru dobilo prestižne nagrade ("Sveučilište godine za 2022." i "Rektor godine 2022."), baš sam se obradovao. Uvijek mi je drago kada Hercegovina dospije pod reflektore svjetske pozornice i to ne zbog nekakvih skandala nego zbog svoje izvrsnosti. I tako sam danas prijepodne (prvi dan ljetnog semestra inače) krenuo na fakultet da vidim kakvi me studenti čekaju ovaj semestar, sretnem kolegu Austrijanca i naravno da ne propuštam priliku pohvaliti se uspjehom mostarskog sveučilišta u znanstvenom svijetu i ponosno mu pokazujem link.

Na pauzi između predavanja dolazi on do mene i s očitim podsmijehom svojstvenim Habzburzima sugerira da malo bolje provjerim o čemu se točno radi. Kada sam malo zagrebao ispod površine, imao sam što vidjeti. Riječ je o lukavo osmišljenoj prevari'', navodi u svojoj objavi Milas.

''Iako se službeno navodi da je International Achievements Research Center (IARC) "međunarodna organizacija čiji je cilj osnaživanje talentiranih znanstvenika, stručnjaka u obrazovanju, industriji, poslovanju i tehnologiji u ostvarivanju vlastitih potencijala i novih mogućnosti", riječ je o privatnoj firmi koja službeno postoji od 2017., ali koja ovu navodno tradicionalnu nagradu najboljim sveučilištima dodjeljuje tek od 2021. Dovoljno se prijaviti, objasniti zašto ste baš vi zaslužili ovu prestižnu nagradu i pritom, naravno, uplatiti određeni iznos dolara (395). U prijavi je naglašeno da nemate pravo na povrat novca. Sama informacija da se za dobivanje nagrade mora nešto platiti izaziva dizanje obrva. I nastavio sam dalje istraživati'', piše dalje Milas..

Dok se na kanadskoj adresi ove "međunarodne organizacije" nalazi RBC Bankque Royale i nekakav ured za nekretnine, na navedenoj američkoj adresi "službene podružnice" je tržni centar s teretanom i beauty salonima.

Nema kontakta

''Što se tiče službenog telefona ove "međunarodne organizacije", kontakt-broj koji je naveden na webu nije fiksni broj nego broj mobitela kanadskog operatera Fido. Službeni broj američke podružnice je također mobilni broj operatera Onvoy LLC koji se često koristi za scam pozive, jer za korištenje broja nije potrebna registracija. O izvjesnom dr. Michaelu Finnenu (u potpisu certifikata) nema spomena u znanstvenom svijetu. Da stvar bude još jača, do svih ovih informacija se može doći uz par klikova na Googleu i Google Mapsu.

Nagrade za najbolje znanstvenike godine dobili su likovi s par objavljenih radova (svi u istom časopisu) te jedva nekoliko citiranja. To je solidno za phd studente, ali sramotno loše za profesora, ako uopće imaju tu titulu. Sve u svemu, riječ je o prevari'', piše Dalibor Milas.

''Budući da će ovo pročitati i ponosni djelatnici SUM-a, ne bi loše bilo razmisliti o međunarodnoj tužbi zbog povrede ugleda ili što li već. Jer ovakva bruka ne smije proći bez posljedica. Za dobro naše djece, studenata na SUM-u, i svega onoga što je do sada dobro napravljeno nema smisla izlagati i Sveučilište i profesore nepotrebnim rizicima blamaže. Ta djeca imaju potencijal i budućnost.

Budući da su na službenom webu achievements.com već otvorene prijave za 2023. (čitaj: novi naivci spremni platiti 395 dolara), dobro bi bilo upozoriti i ostala domaća sveučilišta (kao i ona iz Ruande, Kirgistana i Burkine Faso) ako dođu u napast prijaviti se na ovakve stvari jer bi i njih netko mogao prevesti žedne preko vode. Uostalom, postoje li uopće nagrade, osim Oscara i Nobela, koje se ne moraju platiti?'', pita se Dalibor Milas.

Formirali ured samo za ranking

Kako bi podigli ranking na svjetskim ljestvicama što je, smatra rektor Tomić, veliki cilj Sveučilišta, oformili su poseban ured - Ured za međunarodni ranking.

''Relevantne ranking ljestvice imaju veoma zahtjevne i opširne aplikacijske obrasce koje obuhvaćaju različite kategorije i područja koja se prate kod mjerenja kvalitete određene obrazovne institucije (…) Stoga je potrebno kontinuirano kroz cijelu godinu pratiti parametre i prikupljati podatke kako bi sve bilo spremno kada se približi rok za prijavu'', kazao je Tomić u nedavnom intervjuu za Sumsovu.

Ured, navodi rektor, ima zadatak pratiti sve metodologije ranking ljestvica kao i aktualne politike i preporuke generalno za razvoj/napredak sveučilišta te, dodaje, konzekventno tome predlagati određene inicijative koje će poboljšati razinu kvalitete sukladno zadanim ciljevima.

Sveučilište je već apliciralo za WURI Ranking (Svjetska sveučilišta sa opipljivim/stvarnim utjecajem) i na QS World University Ranking ljestvicu. Plan je, kazao je rektor Tomić, aplicirati u ponovni krug Timesove ljestvice svjetskih sveučilišta.

Kopirati
Drag cursor here to close