Veliki problem

VIDEO | U BiH živi oko 90.000 nepismenih

Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 09. 2017. u 13:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan pismenosti Bosna i Hercegovina dočekuje s podatkom da je u BiH oko 90.000 nepismenih osoba. Uzmu li se obzir podaci s posljednjeg popisa stanovništva iz 2013. godine BiH je imala pozitivan pomak s 2,82 na 1,5 posto nepismenih.

''Da je pismenost izravna i brutalna svjedoči i ovomjesečna informacija na stranici UNESCO-ovog centra za statistiku u kojoj je navedeno da je trenutačno u svijetu oko 750 milijuna nepismenih osoba, a od toga dvije trećine su žene'', kazala je docentica na Odsjeku za bosanski jezik Filozofskog fakulteta u Tuzli Indira Šabić.

Posebno zabrinjavaju podaci Atlanske inicijative iz 2015. godine o pismenosti Romkinja u Bosni i Hercegovini koji iznosi oko 69 posto pismenih u dobi od 15 do 24 godine.

''Taj podatak je šokantan naročito kada se uporedi s postotkom pismenosti žena u BiH iste životne dobi na općem planu populacije koji iznosi 99,3 posto. Treba poraditi na uključivanju nepismenih osoba u sustav cjeloživotnog obrazovanja'', dodala je Šabić.

Također, naglasila je, da se to ne odnosi samo na njihovo osposobljavanje u čitanju i pisanju, nego ih treba uključiti u cjeloživotno obrazovanje kako bi stekli funkcionalnu pismenost.

U modernom svijetu pod pismenošću se podrazumijeva i informatička, financijska, pravna i druge vrste pismenosti. Posebno je zabrinjavajući podatak Agencije za statistiku BiH o 38 posto informatički pismenih u Bosni i Hercegovini.

I ovaj podatak docentica Šabić je nazvala šokantnim s obzirom na činjenicu da su različite vrste pismenosti preduvjet za djelotvornost na poslovnom planu, ali i za privredni razvoj zemlje.

Nepismenost i danas predstavlja veliki problem bh. društva čijem se rješenju, smatraju stručnjaci, u budućnosti treba ozbiljnije posvetiti.

Kopirati
Drag cursor here to close