Kažu znanstvenici

Učenicima dosadno na testovima i provjerama znanja zbog premalo izazova

Veliki broj studija je već pokazao da dosada ima štetan utjecaj na učenje i performanse, ali i na mentalno i fizičko zdravlje.
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 08. 2023. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni tim znanstvenika predvođen Sveučištem u Beču je po prvi put ispitao fenomen dosade na ispitima i došao do neobičnih rezultata. Studija je pokazala da dosada vrlo negativno utječe na rezultate testova.

Iako je dosada trenutno vrlo intenzivno proučavan fenomen, pojava dosade na ispitima znanja do sada je u istraživanjima potpuno ignorirana. Glavni uzroci dosade je, tvrde, manjak ili pak višak izazova tijekom ispita.

Veliki broj studija je već pokazao da dosada ima štetan utjecaj na učenje i performanse, ali i na mentalno i fizičko zdravlje.

Znanstvenici su svoje istraživanje sada proširili i na svakodnevicu djece u školama. Dosada se tako javlja i kada ispitni materijal nema osobnu važnost za učenike.

Visok novo dosade

Visok nivo dosade je imao negativan utjecaj na rezultate testova. S tim u vezi, znanstvenici su prvi put formulirali takozvanu hipotezu o obilju i uspjeli su da je potvrde.

Hipoteza o obilju kaže da je dosada štetna za učinak, naročito kada je pretjerana, jer bi tada svi mentalni resursi morali biti iskorišteni za rješavanje zadataka.

S druge strane, ako je dosada nastupila kao rezultat manjka izazova, resursa za obradu zadataka bi bilo u izobilju.

1.820 učenika u studiji

U studiji je učestvovalo ukupno 1.820 njemačkih učenika od 5. do 10. razreda.

Pitanja o stupnju dosade, da li je zadatak bio prezahtjevan ili nezahtjevan, te o relevantnosti zadataka za život pojedinca postavljena su direktno između blokova zadataka na testu.  

Istraživači također navode preporuke za nastavnike i zakonske staratelje.

Tako bi nastavnici primjerice, u cilju suzbijanja dosade na provjerama znanja, trebali pripremiti ispitne zadatke na način da imaju veze sa stvarnim životom učenika.

Zadaci ne bi trebali biti ni preteški ni prelagani. Čak i roditelji mogu podržati svoju djecu tako što će pokrenuti otvorenu diskusiju o tome da li su učenici u školi preopterećeni ili imaju premalo izazova.

Posebno u slučaju prekomjernog napora u školi, potrebno je brzo reagirti kako bi se izbjegla dosada i drugi negativni učinci kao što je drastičan pad uspjeha, priopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close