Brojne prijave za namještene natječaje

TIBiH: Stranačko upravljanje školama mora prestati

''TIBiH prima brojne prijave na namještene natječaje, nezakonite premještaje kao i žalbe roditelja na kvalitet obrazovanja. U dva slučaja čak je došlo i do bojkota nastave i prosvjeda djece i roditelja''
Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 05. 2022. u 12:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International (TIBiH) poziva Ministarstvo i zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) da uspostave mehanizme koji će omogućiti smanjenje utjecaja politike na upravljanje školskim ustanovama, što će dovesti i do poboljšanja kvaliteta obrazovanja.

Brojne prijave za namještene natječaje

''Zbog negativnih posljedica trenutnog načina stranačkog upravljanja obrazovnim ustanovama u RS, TIBiH smatra da je dobra prilika za suštinsku reformu donošenje novog zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS koji će se na sljedećoj sjednici naći pred zastupnicima. TIBIH je uputio komentare na predloženi nacrt zakona Ministarstvu prosvjete i kulture RS u kojima se posebno ističe potreba smanjenja utjecaja Vlade RS na postavljanje direktora osnovnih škola'' – navodi se u priopćenju TIBiH.

Dodaje se da je takav način upravljanja u prethodnom razdoblju doveo do stranačke raspodjele rukovodećih pozicija, što se kasnije odrazilo i na stranačko zapošljavanje nastavnog kadra.

''TIBiH prima brojne prijave na namještene natječaje, nezakonite premještaje kao i žalbe roditelja na kvalitet obrazovanja. U dva slučaja čak je došlo i do bojkota nastave i prosvjeda djece i roditelja nezadovoljnih čestim promjenama nastavnog kadra i sve očitijim primjerima partijskog zapošljavanja'' – navodi se u priopćenju.

Zbog toga je prijedlog TIBiH da školski odbor kao heterogeno i participativno tijelo upravljanja ima ključnu ulogu u imenovanju direktora koji će se birati nakon provedenog javnog natječaja.

U novom zakonu koji je upućen u proceduru i dalje se predviđa da Vlada RS na prijedlog ministra imenuje direktore, a čak se i ostavlja mogućnost da ministar ne predloži ni jednog kandidata sa spiska koji nakon provedenog natječaja dostavi školski odbor.

Najviše dva mandata

TIBiH smatra da je potpuno nesvrsishodno provoditi postupak konkurencije za izbor i imenovanje direktora, trošiti materijalne i ljudske resurse na postupak selekcije, a zatim ostaviti mogućnost da se ne predloži ni jedan kandidat.

''To omogućava Vladi RS da imenuje vršitelje dužnosti direktora što je u prethodnom razdoblju bila česta praksa, posebno prilikom sklapanja koalicionih dogovora vladajućih stranaka'' – navodi se u priopćenju.

TIBiH još predlaže da se direktori biraju na najviše dva mandata koji bi bili ograničeni na pet godina, da kandidati na mjesto direktora moraju dostaviti prijedlog programa rada, a da školski odbor ima obvezu tražiti stručno mišljenje o kvalitetu tog programa, što bi u konačnici utjecalo na ishod natječaju.

TI BiH poziva Ministarstvo i zastupnike u Narodnoj skupštini RS da prihvate navedene prijedloge i uspostave mehanizme koji će omogućiti smanjenje utjecaja politike na upravljanje školskim ustanovama, a što će svakako dovesti i do poboljšanja kvaliteta obrazovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close