Mostar

Svečanom sjednicom Senata obilježene 43 godine rada Sveučilišta u Mostaru

Rektor SUM-a Zoran Tomić zahvalio je svim predstavnicima sveučilišta, institucija i predstavnicima vlasti na dugogodišnjoj potpori u razvoju mostarskog sveučilišta ka modernoj, europskoj visokoobrazovnoj instituciji
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 12. 2020. u 15:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilište u Mostaru (SUM) održalo je u petak svečanu sjednicu Senata u okviru Dana Sveučilišta i obilježavanja 43 godine djelovanja te visokoškolske ustanove.

Tim povodom, rektor SUM-a Zoran Tomić zahvalio je svim predstavnicima sveučilišta, institucija i predstavnicima vlasti na dugogodišnjoj potpori u razvoju mostarskog sveučilišta ka modernoj, europskoj visokoobrazovnoj instituciji, priopćeno je iz SUM-a.

Svečanoj sjednici nazočili su svi rektori javnih sveučilišta u Bosnu i Hercegovinu, kao i predsjedatelj Rektorskog zbora BiH Fadil Islamović.

Islamović je naglasio da kao predsjedatelj Zbora svakodnevno svjedoči svim strahovima, neizvjesnostima, poteškoćama rektora, ali i činjenici da su spremni nositi i fundamentalno se okrenuti najvažnijim problemima društva.

- Rođendani su za isticanje vrijednosti, rezultata i uspjeha, a najvažniji uspjeh naših javnih univerziteta je marljiv rad naših nastavnika koji su trajno opredijeljeni znanstveno-istraživačkom radu, predavanjima i posvećenosti našim studentima – kazao je rektor Islamović.

Rektor Tomić podsjetio je na jučer potpisani sporazum o suradnji javnih sveučilišta u BiH, nazvan "Mostarski sporazum", kojim je dogovorena suradnja u vidu međusobnih posjeta, konzultacija nastavnika i znanstvenika, organizacije znanstvenih skupova i konferencija te promoviranja univerzalnih akademskih vrijednosti.

Predstavnici bh. sveučilišta obvezali su se provoditi reformu visokog obrazovanja u cilju ispunjavanja pretpostavki za aktivnim i punopravnim sudjelovanjem u europskom istraživačkom i akademskom prostoru.

Pored rektora iz BiH, prorektora iz Republike Hrvatske, dekana Sveučilišta u Mostaru i ostalih gostiju akademskoga svijeta, ovoj svečanosti su kao dugogodišnja potpora u razvoju nazočili i politički predstavnici, kao i predstavnici ostalih sfera društva, između ostalih, predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić te ravnatelj Doma zdravlja Mostar Mario Kordić.

''Nemojte biti obespravljeni zbog nesavršenosti funkcioniranja vlasti. Djelujte kao jedan prema institucijama, kako bi vam se stvorili preduvjeti potrebne autonomnosti i traganja za europskim standardima. Također, ne dozvolimo ni covid situaciji da nas spriječi u namjeri da ponudimo obrazovanje na najvišoj razini'', poručio je Čović u svom govoru.

Video linkom nazočnima se obratio i ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs, koji je kazao kako se Sveučilište u Mostaru pozicioniralo u društvu kao snažna, obrazovna, stručna, znanstvena institucija i regionalni centar znanja i poučavanja.

''Važna odlika Sveučilišta je otvorenost, prihvaćanje različitosti, novih ideja i promicanje međunarodne suradnje, čemu u prilog ide pokazana aktivnost studenata i nastavnika iz cijele BiH, Hrvatske i europskih zemalja'', dodao je hrvatski ministar Fuch.

Zaključio je i kako je važno, u ovo pandemijsko vrijeme, očuvati sigurnost, zdravlje, studenata i nastavnika, ali također očuvati kontinuitet i kvalitetu nastave i svih izvannastavnih aktivnosti te izrazio zadovoljstvo što je SUM pokazao spremnost na ovakve promjene, brze i neočekivane.

Posebna priznanja i plakete za izniman doprinos razvoja Sveučilišta u Mostaru uručene su ravnatelju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Anti Kvesiću i predsjedniku Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru Branku Krišti. Povelja za doprinos dodijeljena je Rektorskom zboru BiH, koju je preuzeo predsjedatelj Zbora prof. dr. Fadil Islamović, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close