Zanat s dugom tradicijom

Studenti Univerzitetskog studija Dizajn interijera posjetili konjičko drvorezbarstvo ''Zanat''

Konjičko drvorezbarstvo uvršteno je 2017. godine na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 06. 2022. u 15:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti Univerzitetskog studija Dizajn interijera posjetili su poznato konjičko drvorezbarstvo - "Zanat", proizvodnju i jedinstveni muzej spomenutog drvorezbarstva. U pitanju je umjetnički zanat s dugom tradicijom u općini Konjic, Bosna i Hercegovina.

Konjičko drvorezbarstvo uvršteno je 2017. godine na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Prisutni studenti su imali priliku ispratiti proces izrade proizvoda koji se izrađuju u dijelu za proizvodnju Zanata, nakon toga i pogledaju finalne produkte u muzeju. Studenti su bili očarani samom poviješću i nastankom muzeja.

Tijekom obilaska, studenti su imali priliku postavljati pitanja, kao i proći kroz čitav proces rezbarenja drveta, uključujući namještaj, interijer, te ukrasne predmete koje Zanat posjeduje.

"Pri samom dolasku najviše me dojmilo gostoprimstvo i srdačan prijem od samih vlasnika i zaposlenika ove firme, tokom čitave posjete bili su na raspolaganju za sva pitanja i razgovor sa studentima. Nešto što mi se najviše svidjelo i što bih izdvojila jeste to da se jasno da primijetiti razlika između muških i ženskih poslova. Ono što je zanimljivo i po čemu ću definitivno pamtiti ovu posjetu jeste uređenje unutrašnjosti prostora muzeja. Na kraju dana smo proveli vrijeme u prostoru za prijem gostiju, uživajući u razgovoru i druženju", kazala je Jasmina Hasić, studentica treće godine studija Dizajna interijera.

"Izuzetno mi je drago što sam imao priliku posjetiti Zanat kao i to što sam se susreo praktično s čitavim procesom od obrade samih sirovina do finalizacije produkta. Izdvojio bih posjetu jedinstvenog muzeja drvorezbarstva kroz koje sam se upoznao s čitavom tradicijom i nastankom ove vrste zanata. Nadam se da će ova posjeta prerasti u tradiciju našeg studija Dizajn interijera i da će kao takvo koristiti budućim generacijama koji dolaze iza nas", istaknuo je Adis Sandžaktar, student treće godine Dizajna interijera

Ponosni smo na činjenicu da naša domovina Bosna i Hercegovina ima jedan ovakav kvalitetan brend. Univerzitetski studij Dizajn interijera Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru želi ovim putem uputiti iskrene zahvale domaćinima Zanata.

Kopirati
Drag cursor here to close